Καμίνης: Αποσύρει αγάλματα, προτείνει δομή ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

Την προσωρινή μεταφορά – για τρεις μήνες – ορειχάλκινων μνημείων της Αθήνας στη Δημοτική Πινακοθήκη και σε άλλα προσβάσιμα στους πολίτες σημεία ενέκρινε την Πέμπτη σχεδόν ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Την επιλογή των μνημείων θα κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς. Πρόκειται για μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο μετά τους βανδαλισμούς και την πρόσφατη κλοπή ορειχάλκινων προτομών από το Πνευματικό Κέντρο, προκειμένου να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά.

Με αφορμή το περιστατικό ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απήθυνε έκκληση στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξή του ώστε να μην επαναληφθούν ξανά τα ίδια φαινόμενα. Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει η δημοτική αρχή είναι η τοποθέτηση καμερών.

Όπως τόνισε, ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να υποδειχθούν γλυπτά, που είναι τοποθετημένα σε επισφαλή σημεία. «Ξεχωρίσαμε 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς της πόλης εξετάζουμε, την προσωρινή απόσυρση ορισμένων γλυπτών, την αντικατάστασή τους με εκμαγεία, και την έκθεση των πρωτότυπων έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη».

Συνολικά υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη 201 γλυπτά, 120 ορειχάλκινα και 81 από μάρμαρο. Από αυτά, και σε μια περίοδο τουλάχιστον έξι  δεκαετιών, έχουν κλαπεί 11, ενώ 12 απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια, είτε μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, είτε παρέμειναν στην αποθήκη γλυπτών του δήμου.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ακόμη ότι τόσο οι πέντε προτομές που εκλάπησαν από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και το άγαλμα «Ήπειρος» που προσφάτως άγνωστοι βανδάλισαν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, είναι μεταξύ των 100 αγαλμάτων που αποκαταστάθηκαν, αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ.

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, με εξαίρεση τον Άρη Σπηλιοτόπουλο και το Χρήστο Τεντόμα, υπερψήφισε την πρόταση για προσωρινή αποκαθήλωση των αγαλμάτων αν και αρκετοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διατύπωσαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενστάσεις για το προτεινόμενο μέτρο. Ο Ρήγας Αξελός επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης έκανε λόγο για αποψίλωση της πρωτεύουσας από τον εικαστικό της πλούτο και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τοποθετηθούν εκμαγεία που από πλευράς καλλιτεχνικής αξίας, δεν έχουν καμία σχέση με τα αληθινά έργα.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Νίκος Σοφιανός από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Μάλιστα χαριτολογώντας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο δήμαρχος δεν θα απομακρύνει και τα πιο σημαντικά αγάλματα όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την παλιά Βουλή!

Ο Νικήτας Κακλαμάνης παρατήρησε ότι οι βανδαλισμοί ξεκίνησαν από την κατάργηση της ομάδας ΔΙΑΣ και υποστήριξε την τοποθέτηση καμερών σε σημεία όπου βρίσκονται μνημεία καλλιτεχνικής αξίας.

«Είναι εντυπωσιακό να συζητάμε ως πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο την εγκληματικότητα στην πόλη που έχει επίπτωση στα αγάλματα» είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  «Ο δήμος δεν έχει την ευθιξία να προτείνει λύση για τους ανθρώπους που τρυπιούνται έξω από τη μεγαλύτερη υπηρεσία της Αθήνας, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου και είναι οι ίδιοι σαν αγάλματα «, πρόσθεσε.

Η Ανοιχτή Πόλη αντίθετη με την πώληση του Ελληνικού

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ρήγα Αξελού (Ανοιχτή Πόλη) αναφορικά με την πώληση του Ελληνικού. Η παράταξη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφραζε κατά την προεκλογική περίοδο με σαφή και κάθετο τρόπο την αντίθεσή της στην πώληση. Σήμερα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι οι όροι πώλησης είναι απείρως καλύτεροι από πριν, η στάση της Ανοιχτής Πόλης δεν αλλάζει.

«Η Ανοιχτή Πόλη ανέφερε στο πρόγραμμά της ότι ήταν αντίθετη με την πώληση του Ελληνικού. Εξακολουθούμε και σήμερα να είμαστε αντίθετοι» υπογράμμισε ο κ. Αξελός διαχωρίζοντας στο θέμα αυτό τη θέση της παράταξης από την κυβερνητική γραμμή.

Δομή ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών 

Την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η δημόσια χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση παράνομων προϊόντων και τα κυκλώματα επαιτείας επισήμανε ο Γ. Καμίνης αναφέροντας ιδιαιτέρως την περιοχή της Τριλογίας, από το Πνευματικό Κέντρο και τη Νομική Σχολή, έως την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εστιάζοντας στο θέμα της δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, την οποία, όπως είπε, ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνδράμει με συγκεκριμένο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο νύχτας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here