Κάμερον: Προσφέρει στη Γαλλία τη βάση της Κύπρου, για επιδρομές στη Συρία

Την πρόθεση του Λονδίνου να συμμετάσχει σε επιδρομές εναντίον της ISIS και στη Συρία, εξέφρασε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο. Ο ίδιος δήλωσε πως θα επιδιώξει αυτή την εβδομάδα να περάσει από το Κοινοβούλιο η απόφαση για επέκταση των επιδρομών. «Είμαστε ενωμένοι με τη Γαλλία στην κοινή απειλή» λέει, προσφέροντας στις γαλλικές δυνάμεις χρήση της βρετανικής βάσης στη Κύπρο.

Ο Κάμερον έχει προηγουμένως δηλώσει πως περιμένει πρώτα να συγκεντρώσει στήριξη στους βουλευτές πριν φέρει την απόφαση σε ψηφοφορία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε στο Παρίσι τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των επαφών κορυφής που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Ολάντ με στόχο τον συντονισμό της μάχης εναντίον της ISIS. Πριν πάει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κάμερον βρέθηκε μαζί με τον γάλλο πρόεδρο στο θέατρο Bataclan, τον τόπο της αιματηρής ομηρίας της 13ης Νοεμβρίου.

Στις κοινές τους δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν στη συνέχεια στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, ο Κάμερον ανέφερε πως συμφωνήθηκε «η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Επιπλέον ανέφερε ως σημαντικό στοιχείο, τη συνεργασία στον τομέα πληροφοριών, και ιδιαίτερα την «χωρίς καθυστέρηση» συμφωνία για ανταλλαγή στοιχείων των επιβατών αεροπορικών συγκοινιών.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να ηττηθεί στη χώρα του το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Κάμερον. «Με τον πρόεδρο Ολάντ, είμαστε ενωμένοι στην αντιμετώπιση της κοινής απειλής» είπε.

«Αργότερα εντός της εβδομάδας θα παρουσιάσω στο Κοινοβούλιο συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ISIS» είπε ο Κάμερον. «Είμαι πεπεισμένος πως η Βρετανία πρέπει να χτυπήσει την ISIS στη Συρία» υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής, η βρετανική αεροπορία έχει συμμετάσχει μόνο στις επιδρομές εναντίον της ISIS που βρίσκεται στο Ιράκ, και ο πρωθυπουργός επιδιώκει τις τελευταίες εβδομάδες επέκταση των βρετανικών επιδρομών και στη Συρία. Η ανάλογη κοινοβουλευτική ήττα όμως του 2013 τον έχει αναγκάσει σε πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here