Κακουργηματικές διώξεις για το σκάνδαλο των 28 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ

της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο -η ζημιά φέρεται να υπερβαίνει τα 580 εκατ.ευρώ-   είναι η αξιοποίηση από τις μνημονιακές κυβερνήσεις 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα που διενήργησαν οι  οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον μελών και εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα:

-Για απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών  και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

-Για υπεξαίρεση με βάση το νόμο περί καταχραστών σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, να προσφέρουν ποινική ασυλία στα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ , αφού με βάση τον κασταστικό του νόμο , δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γι αυτον ακριβώς τον λόγο δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για υπεξαίρεση.

Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδιδαν τόκους!

Καταπέλτης είναι το πόρισμα ως προς τις ποινικές ευθύνες των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Οπως προέκυψε ενω όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Με βάση το δεύτερο μνημόνιο ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμισθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους ( Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ,  ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκαν μεταξύ άλλων στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Παιδείας (κεντρική φώτο), Πολιτισμού, σε ΔΟΥ, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τη ΓΑΔΑ (κάτω φώτο) και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Τί λέει το πόρισμα

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρ’ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα:

-Περιγράφεται ως χαρακτηριστική περίπτωση, το ποσό των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Γραπτού Τύπου).

-Γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττεται μικρότερο τίμημα.

-Δεν εκτιμήθηκε η αξία γης στις περιπτώσεις που απέμενε συντελεστής δόμησης σε κάποια ακίνητα ( Υπ. Δικαιοσύνης και Γενικό Χημείο του Κράτους).

-Δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (υπ. Παιδείας)

-Συνομολογήθηκαν επαχθής μισθωτικοί όροι που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Και δεύτερη δικογραφία για το  GOLDEN HALL

Στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου που αφορά το GOLDEN HALL. Τα τρία μέλη του ΤΑΙΠΕΔ σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση, κατηγορούνται διότι δεν απέδωσαν στο Δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα από τον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου.

Το κουβάρι της σκανδαλώδους υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά απο μηνύτρια αναφορά που υπέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά.  Με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση  και ακολούθησαν σήμερα οι διώξεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here