Κακουργηματικές διώξεις κατά μελών του ΔΣ του Γηροκομείου Αθηνών

Κακουργηματικές διώξεις για απιστία και υπεξαίρεση κατά μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών (Γηροκομείου-Πτωχοκομείου) άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από διεξοδική έρευνα η οποία έφερε στο φως σωρεία διαχειριστικών ατασθαλιών και ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας ως προς τη λειτουργία της κατά την χρονική περίοδο από το 2008 έως το 2013.

Η παραγγελία δόθηκε από την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου και η προκαταρκτική εξέταση διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

Οι κακουργηματικές κατηγορίες αποτυπώνουν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης  που οδήγησε  στην εγκατάλειψη το Γηροκομείο Αθηνών.  Χαριστικές μισθώσεις σε ακίνητα-φιλέτα που έχει στη διάθεσή του το Γηροκομείο,  παράτυπες απευθείας αναθέσεις τεχνικών έργων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ  που οσήγησαν σε απώλεια σημαντικών πόρων είναι μερικές μόνο από τις «όψεις» του σκανδάλου που βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη

Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε κατάσχεση στο χώρο του Γηροκομείου αλλά και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. Τα στοιχεία που προέκυψαν οδήγησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων για:

-Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ,  κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 – 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, ενώ από την έρευνα προέκυψαν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Από τις πολλές εκατοντάδες ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου, έχει μισθωθεί μικρό μέρος μόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

-Ακίνητα μισθώνονται με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως  προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.

-Δεν επιδιώκεται η είσπραξη οφειλομένων μισθωμάτων ή διαγράφονται οφειλόμενα μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

-Συνάφθηκαν συμβάσεις με εταιρίες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, ενώ στο Γηροκομείο υφίσταται λογιστήριο, με αποτέλεσμα την καταβολή σ’ αυτές αμοιβών και την πρόκληση ζημίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην περιουσία του.

-Συνάφθηκαν συμβάσεις  με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 -4.500 ευρώ μηνιαίως , τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο.

-Τεχνικό προσωπικό απασχολούνταν επί μήνες και σε εργάσιμες ώρες σε εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευής κατοικιών μέλους τους Δ.Σ. του Γηροκομείου, ενώ ταυτόχρονα εισέπρατταν μισθό για το εν λόγω διάστημα.

-Δεν επιδιώκεται η είσπραξη οφειλόμενων τροφείων από ενεργούς και μη τροφίμους του Γηροκομείου, τα οποία ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.

-Φιλοξενήθηκαν δωρεάν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του Γηροκομείου, πρόσωπα που όφειλαν να καταβάλουν τροφεία, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ποσό 280.000 ευρώ.

-Χρήματα που οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι παρέδιδαν στο Γηροκομείο προς φύλαξη δεν ανευρέθηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν 290.000 ευρώ.

-Δεκάδες κληροδοτήματα που έχουν καταλειφθεί και προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων και τη διάθεση του ποσού της εκποίησης για τους σκοπούς της, έχουν παραμείνει αδρανή, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα έσοδά της και να επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Η ζημία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

-Ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here