Και ξαφνικά…βλέπουν φως για συμφωνία στις Βρυξέλλες-Παρεμβάσεις Λιού-Μέρκελ

Και εκεί που η καταστροφολογία, οι δυσοίωνες προβλέψεις και οι απειλές για Grexit, συνοδευόμενες από τον ανάλογο εκβιασμό, έδιναν και έπαιρναν στο διεθνή τύπο και τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης, ξαφνικά όλα άλλαξαν, το μεσημέρι της Παρασκευής.  Τα πρακτορεία επικαλούμενα πηγές των Βρυξελλών άρχισαν πλεόν να μιλούν για αιφνίδια θετική αλλαγή στο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Η σημαντική αυτή αλλαγή δεν δικαιώνει μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά εκθέτει ταυτόχρονα όσους έσπευδαν να υιοθετήσουν άκριτα και με μεγάλη ικανοποίηση τα κακά σενάρια της ρήξης που διακινούν διάφοροι κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος.

Παράλληλα όμως αποδεικνύει τη δύναμη που μπορεί ενίοτε να έχει η πολιτική διαπραγμάτευση σε τόσο κρίσιμα πολιτικο-οικονομικά θέματα, με έντονο το άρωμα της γεωστρατηγικής. Ετσι, δεν πρέπει να είναι άσχετο το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, παρενέβη δύο φορές δημοσίως τις τελευταίες ημέρες ζητώντας ευελιξία από Ευρω΄πη και ΔΝT ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Η τελευταία παρέμβαση του κ. Λιού έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των G7 στη Δρέσδη. «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα πρέπει «να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση» δήλωσε ο κ. Λιού.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η ανοικτή παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα

Ο κ. Λιού, στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της χρειάζεται να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια ευρεία συμφωνία για την επίλυση της κρίσης του χρέους και μπορούν αργότερα να επεξεργασθούν μερικές από τις λεπτομέρειες.

«Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπέδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία» είπε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω πως το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να φλερτάρεις με το ατύχημα» συμπλήρωσε.

Ο Λιου υπογράμμισε πως η ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και πως θέλει να δει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην παρατεταμένη κρίση.

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις» πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here