Και το Άγιο Όρος κατά των Πρεσπών – Πρόσφατα οι Ρώσοι είχαν ζητήσει να γίνει «Βατικανό»

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανο ζήτημα ζητεί η Ιερή Κοινοτητα του Αγίου Ορους, η οποια εκπροσωπεί τις 20 μονες του

Η στάση των Αγιο-ορειτών έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς προσφάτως οι Ρώσοι ειχαν υπαινιχθεί ότι ισως το Άγιο Όρος πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί σαν το Βατικανό -το ειπαν μεσω  φιλορωσικού συλλόγου που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Η ήπια κρουση τότε έγινε οταν ο Κοτζιάς διαχειρίστηκε άγαρμπα το πρόβλημα με τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις δραστηριότητες  ρώσων διπλωματών και επιχειρηματιών στην Ελλάδα σχετικά με τη Συμφωνια των Πρεσπών.

Η ανακοίνωση του πενταμελούς συμβουλίου της Ιεράς Κοινότητος αναφέρει τα εξης:

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εν συνεχεία της από 26ης Ιουνίου 2018 ανακοινώσεως αυτής, με την οποία είχε εκφρασθεί η αντίθεσίς της πρός την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας πρός ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζει εκ νέου ότι το Άγιον Όρος θεωρεί ως περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος.

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του Ελληνικού λαού προχωρώντας εις την δειξαγωγή δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως τής Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός.

Επίσης η Ιερά Κοινότης απεφάσισε να αποστείλει εκπροσώπους της εις την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώνεται εις Αθήνας την ερχομένη Κυριακή, 20ή Ιανουαρίου, ενώνοντας την φωνή του Αγίου Όρους με την φωνή των Ελλήνων κατά της σχεδιαζομένης κυρώσεως της Συμφωνίας

Δεόμενοι προς τον Θεόν και προς την προστάτιδα του Αγιωνύμου Τόπου Κυρίαν Θεοτόκον να διαφυλάττουν το Γένος μας, ποιούμεν υστάτην έκκλησιν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν, να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενεργείας δημοψηφίσατος»

Στην Ιερά Κοινοτητα μετέχουν εκπρόσωποι απο κάθε τετράδα μονών -οι εικοσι μονές είναι χωρισμένες σε πέντε τετράδες και κάθε τετράδα έχει έναν εκπρόσωπο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here