Και τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ για να εντάξει έως τις 05:30 μ.μ. τα Σκόπια

Την σιωπηρή έγκριση από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μέσω των πρεσβευτών τους ζητεί το ΝΑΤΟ για το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπιων στη βορειοατλαντική στρατιωτικη συμμαχία. Ο γενικός γραμματέας του ζητεί οι τυχον ενστάσεις να έχουν κατατεθεί  μέχρι το απόγευμα.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας «σιωπηρής αποδοχής» εκπνέει στις 17:30 ώρα Βρυξελλών (18:30 ώρα Ελλάδας). Μέχρι εκείνη την ώρα έχουν περιθώριο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εκφράσουν ενστάσεις ή διαφωνίες εγγράφως.

Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία και υπογραφεί το πρωτόκολλο από τους εθνικούς αντιπροσώπους, αυτοί το στέλνουν στις χώρες τους για κοινοβουλευτική έγκριση. Στην Ελλάδα αναμένεται ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε διαδικασία κοινοβουλευτικής έγκρισης το εν λόγω πρωτόκολλο.

Μόλις η Ελλάδα κυρώσει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα στείλει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση στην οποία θα αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά ενέκρινε τη συμφωνία των Πρεσπών και κύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ οπότε τα Σκόπια με τη σειρά τους θα θέσουν σε εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα στείλουν ρηματική διακοίνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία θα ενημερώνουν για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας και παράλληλα με επιστολή θα ενημερώσουνν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ότι το επίσημο όνομά τους είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η  κυβέρνηση αναφέρει ότι  θα πρέπει να στείλει η Ελλάδα το πρωτόκολλο εισδοχής υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό όμως θα γίνει μόνον αν οι Σκοπιανοί υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα στις Πρέσπες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here