Ταϊλάνδη: Και πέμπτο αγόρι σώο

Έγινε γνωστό ότι μάλλον κατάφεραν να βγάλουν στις 12  το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (εκεί 4 το απόγευμα)  το πέμπτο παιδί  από τα σπήλαια της βόρειας Ταϊλάνδης. Είναι το πρώτο στη σημερινή νέα επιχείρηση που στόχο έχει να απεγκλωβίσει όσο περισσότερους είναι δυνατόν από τους 8 που απομένουν -επτά αγόρια και ο 25χρονος προπονητής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έβγαλαν στη συνέχεια άλλα δύο παιδιά, δηλαδή σήμερα τρία μέχρι στιγμής, συν 4 τα χτεσινά, συνολικά  επτά. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, τότε στη σπηλιά παραμένουν αυτή την ώρα (3 μ.μ. ώρα Ελλάδας) πέντε παιδιά και ο 25χρονος προπονητής.

Υπενθυμίζουμε ότι τέσσερα αγόρια είχαν απεγκλωβισθεί χθες αλλά κατέβηκαν επικίνδυνα τα επίπεδα οξυγόνου και διεκόπη η επιχείρηση για σήμερα, ώστε να ανανεωθούν τόσο οι φιάλες οξυγόνου που εξαντλήθηκαν και οι οποίες είναι τοποθετημένες  σε διάφορα σημεία της διαδρομής, όσο και η ατμόσφαιρα στα σπήλαια που δεν έχουν πλημμυρίσει. Τα σπήλαια τροφοδοτούνται με φρέσκο αέρα με σωλήνα από έξω και ίσως ελεγχόμενα και με προσοχή με παροχή  οξυγόνο ώστε αυτό ει δυνατόν να προσεγγίσει το 21% που είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εν τω μεταξύ φήμες φέρουν (σε ασιατικά μέσα ενημέρωσης) ένα από τα αγόρια που απεγκλωβίστηκαν χθες να είναι στην Εντατική. Επίσης κάποιοι διέδιδαν ότι «βγάζουν τα παιδιά ναρκωμένα» και η φήμη έγινε τίτλος σε πολλά διεθνή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ενώ είναι πιθανόν οι γιατροί απλώς να έδωσαν προληπτικά στα παιδιά ήπιες ηρεμιστικές ουσίες ώστε να μην παρουσιάσουν πανικό μέσα στα σκοτεινά πλημμυρισμένα περάσματα. Πάντως ούτε κι αυτό (δηλαδή η χορήγηση ήπιου ηρεμιστικού) έχει διασταυρωθεί.

Σημειωτέον ότι τα απεγκλωβισμένα  παιδιά στο νοσοκομείο είναι σε απομόνωση, ακόμα και από τους γονείς τους, επειδή σύμφωνα με κάποια μέσα «οι αρχές θέλουν να αποκλείσουν τον κίνδυνο ασθενειών από μετάδοση ιών ή μικροβίων στους εξασθενημένους οργανισμούς των παιδιών».

Δεν ξέρουμε τελικά με ποιο κριτήριο προτεραιότητας  βγάζουν τα παιδιά. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα απεγκλωβιστούν  πρώτα  τα υγιέστερα και πιο ικανά να κολυμπήσουν και να περπατήσουν τα 4 χιλιόμετρα της δύσκολης διαδρομής ώστε εν τω μεταξύ να αναλάβουν δυνάμεις όσα είχαν παρουσιάσει ασιτία και αδυναμία και να μπορέσουν κι αυτά να αντεπεξέλθουν στην απαιτητική διαδρομή. Όμως τώρα «ακούγεται» ότι ίσως αντεστράφη η σειρά και βγάζουν πρώτα έξω τα παιδιά που παρουσίασαν προβλήματα υγείας επειδή φοβώνται ότι αν παραμείνουν στα σπήλαια η υγεία τους μπορεί να παρουσιάσει ανήκεστο, δηλαδή μη αναστρέψιμη, βλάβη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here