Και οι οφειλές του 2018 στις 120 δόσεις

Την ένταξη και των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του 2018, στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού προωθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, με το ΟΚ των δανειστών.

Αν η πληροφορία που δημοσιεύουν «Τα Νέα» ευσταθεί, σημαινει ότι μπορουν να ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν είτε ολιγομηνες ειτε και «σούπερ» ρυθμισεις των 120 δόσεων, επειδή όλες αυτές προϋποθέτουν (μέχρι στιγμής) να μπουν σε δόσεις οι παλιές οφειλές εφ΄όσον εξοφληθούν προηγουμένως οι «φρέσκες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχετική ρύθμιση την οποία και θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων μηνών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ζήτημα φέρεται να τυγχάνει και της αποδοχής των δανειστών. Οι δανειστές φέρονται να μεταπείσθηκαν απο το κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο εξωδικαστικος συμβιβασμός  ενέταξε πολλές επιχειρήσεις που ρύθμισαν τις οφειλές τους και με αυτο τον τρόπο αυξήθηκαν τα έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ένταξη και των οφειλών του 2018 στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων του εξωδικαστικού αποτελεί αίτημα και του επιχειρηματικού κόσμου, οι εκπρόσωποι του οποίου υπογραμμίζουν ότι ακόμα οι συνθήκες στην αγορά δεν έχουν αποκατασταθεί και πως η επέκτασή του θα είναι σωτήρια για την επιβίωση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.

Άλλωστε, με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η κυβέρνηση έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, προχώρησε στις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού καταθέτοντας σχετικές τροπολογίες στη Βουλή, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Μία αλλαγή την οποία ανέμενε με αγωνία η αγορά ήταν και  η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού έως το τέλος του 2019.

Στις αλλαγές συγκαταλέγεται η επέκταση της δυνατότητας περισσότερων οφειλετών να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Το μέτρο αυτό αφορά τόσο τους οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των οφειλών, όσο κι εκείνους που υπέβαλαν αίτημα για τη συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, εξαιτίας μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτήν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τράπεζες.

Ακόμη θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με τις τροπολογίες ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Να σημειωθεί ότι αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν και τις εκκρεμείς αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό. Σύμφωνα με «Τα Νέα» έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής ή έχουν κατατεθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό πάνω από 55.000 αιτήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here