Και οι φτωχοί Έλληνες έγιναν… φτωχότεροι για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Τη μεγαλύτερη πτώση εισοδημάτων στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού μεταξύ του συνόλου των 34 οικονομιών – μελών του ΟΟΣΑ παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επί των στοιχείων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Με βάση τα δεδομένα της έκθεσης του ΟΟΣΑ η χώρα μας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά έχαναν -και εξακολουθούν να χάνουν- ετησίως κατά μέσο όρο το 8% του εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της φτώχειας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα στο 27%.

Επίσης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την έβδομη θέση από το τέλος στην κατάταξη για το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ που διαμορφώθηκε στο 73% του μέσου κοινοτικού, με τη Σλοβακία (75%), τη Σλοβενία (82%), την Λιθουανία (73%), την Εσθονία (73%) και την Τσεχία (82%) να έχουν φτάσει ή και να έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα. Σταθερά κάτω από το 73% βρίσκονται μόνο η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λετονία και η Πολωνία.

Σημειώνεται ότι κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2013 έντεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στα κράτη – μέλη της ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 325% στο κέντρο του Λονδίνου. Όσον αφορά την Ελλάδα, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε στο 73% του μέσου κοινοτικού.

Πιο αναλυτικά, μόνο η Αττική (98% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (52%). Ακολουθούν η Ήπειρος (55%), η Θεσσαλία (56%), η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο (57%), η Πελοπόννησος (60%), η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα (62%), η Κρήτη (63%) και τα Ιόνια Νησιά (68%).

«Όσοι, λοιπόν, εντός και εκτός κυβέρνησης επιθυμούν τη ρήξη και ζητούν να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ μάλλον θέλουν να συνεχίσουν ή να αντιγράψουν την “ίδια εκβιαστική τακτική” των “θεσμών”» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να δηλώσει ευθέως ότι καμία “πλατφόρμα” δεν θα “πνίξει” τον ελληνικό λαό μετά από πέντε χρόνια στραγγαλισμού των εισοδημάτων και αφαίμαξης των οικονομιών του. Επιβάλλεται να υπερισχύσει η λογική μίας σοβαρής απόφασης (…) Οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια φτωχύναμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα και να παραμείνει η χώρα μας στην “ευρωπαϊκή πλατφόρμα” του ευρώ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here