Και δεύτερο γεωτρύπανο στέλνει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο-Τουρκος Υπουργός Ενέργειας: Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του «Πορθητή»

Η Τουρκία παίζει μέχρι τέλους το χαρτί των προκλήσεων και των εκβιασμών. Εκτός από τον Πορθητή που έχει ήδη ξεκινήσει τη γεώτρηση δυτικά στης Πάφου, στέλνει στη περιοχή και το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», το οποίο θα ξεκινήσει εργασίες στις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επισημαίνοντας παράλληλα ότι η γεώτρηση του «Πορθητή» βρίσκεται στα 3.000 μέτρα.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράμισε ότι ο «Πορθητής» συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. «Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα. Στόχος είναι να φτάσει 5.000 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας», δήλωσε.

«Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τ υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολική Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν», σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες με βάση το διεθνές δίκαιο, αναφέρει το philenews.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες.

Αισιόδοξος πάντως ότι αποφασιστικά η Ε.Ε. θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα στην Τουρκία απ’ ό,τι μέχρι σήμερα εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here