Και άνεργοι και χωρίς βοήθημα οι Έλληνες της Αυστραλίας

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνεργοι στην Αυστραλία δεν πρόκειται να πάρουν την ειδική χρηματική ενίσχυση που εξαγγέλθηκε λόγω της πανδημίας και το λουκέτο στις επιχειρήσεις. Όπως φαίνεται, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιδρά και μάλιστα έντονα, στις πιέσεις από συνδικαλιστές κυρίως για την επέκταση του μέτρου οικονομικής ενίσχυσης των εκτάκτων εργαζομένων, που αποκαλούνται casuals. Πρόκειται για διάφορες εθνικότητες και Έλληνες φυσικά, που έμειναν άνεργοι εξαιτίας της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα άνω κάτω φέρνει στη ζωή σε χιλιάδες Έλληνες που είχαν έρθει στην Αυστραλία από την αρχή της περιόδου της κρίσης στη χώρα μας, για μια καλύτερη τύχη. Η πανδημία, τους δείχνει τον δρόμο της επιστροφής, με ότι αυτό συνεπάγεται, μιας και θεωρείται ότι η Αυστραλία για διάστημα 6 μηνών θα είναι σε καραντίνα. Οι περισσότεροι είναι εδώ με περιορισμένη βίζα και κυρίως φοιτητική και κάνουν διάφορες εργασίες, προκειμένου να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Όλοι αυτοί βρίσκονται στη χώρα νόμιμα, πληρώνουν φόρους, ιδιωτική ασφάλιση και τσουχτερά δίδακτρα, όσοι εξ΄ αυτών στέλνουν τα παιδιά τους στο δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο.

Τόσο το Εργατικό κόμμα όσο και τα συνδικάτα, προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο ζήτημα, χωρίς όμως η πίεση αυτή να έχει αποτέλεσμα. Έτσι, η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρρισον ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης των 1500 δολαρίων ανά δεκαπενθήμερο. Συνεπώς πήρε πίσω όσα είπε την προηγούμενη βδομάδα, πως θα προχωρήσει τη χορήγηση της έκτακτης βοήθειας και σε εκείνους τους casuals που έχουν εργαστεί για την ίδια επιχείρηση για τουλάχιστον ένα χρόνο. Και πάλι όμως, αφήνει κάποιες ελπίδες, μέχρι και αυτές να διαψευστούν, να συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις τους εργαζόμενους που είχαν εργαστεί σε περισσότερες δουλειές και για λιγότερο από 12 μήνες.

Και πολύ σύντομα ήρθε νέα διάψευση, από τον υπουργό Εργασιακών Σχέσεων, Κρίστιαν Πόρτερ, ο οποίος ξεκαθάρισε, ότι το αίτημα της Ένωσης Συνδικάτων Αυστραλίας να συμπεριληφθούν όλοι οι έκτακτοι εργαζόμενοι στο πακέτο των 130 δις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στην Καμπέρα. Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το πακέτο των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένει να έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών και γερουσιαστών. Ακόμα και ο σκιώδης υπουργός Εργασιακών Σχέσεων, βουλευτής του Εργατικού, Τόνυ Μπερκ, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση το κόμμα του να μην ψηφίσει το πακέτο, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν να επιφέρουν αλλαγές στις τροπολογίες εκείνες που αφορούν το έκτακτο προσωπικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here