Γιατί με λένε Κατερίνα

Σήμερα γιορτάζουν οι Κάτιες, οι Κατερίνας και παλιότερα οι Κατίνες και τα Κατινάκια -που ως τυπος του ονοματος το τρίτο  δεν πολυχρησιμοποιείται πλέον και μάλλον έχει κακοποιηθεί τα μάλα.

 

Το όνομα διαδόθηκε μετά τον 3ο αιώνα μ.Χ. από την  Αγία Αικατερίνη που ειχε ζήσει και μαρτυρήσει στην Αιγυπτο. Η Αγία Αικατερίνη συμφωνα με την παράδοση λεγόταν Δωροθέα, αλλά μεταβαπτίσθηκε σε Αικατερίνη απο τις ελληνικες λέξεις αιέν καθαρά, δηλαδή «η πάντοτε αγνή» Αλλη ετυμολογηση  απέδιδε το όνομα στη ριζα του ονοματος Εκάτη, αλλά οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης δεν έχουν πεισθεί ότι σχετιζεται με την Εκατη και θεωρουν πιθανότερο να σχετιζεται με τη λέξη «καθαρός»,  η με την αρμενική Կատար katar που σημαίνει κορυφή. Οι Αρμένιοι προφέρουν εξάλλου το όνομα Καταρίνα. Μπορεί όμως αυτό να οφείλεται στο ότι καθως το ονομα μπήκε στην αρμενική ονοματολογία, προσαρμόστηκε στη γλώσσα προσεγγίζοντας τη δική τους ρίζα και όχι την αρχική

Η κατάληξη και στα αρμενικά και στα ελληνικά -ίνη (Αικατερίνα) συνδέεται πιθανόν με το τρίτο πρόσωπο του ρήματος «είμαι» (όπως στην πορεία έγινε στην καθομιλουμένη το «ειμί»), δηλαδή το «ειναι» και πιθανά σημαίνει εκείνην που είναι καθαρή ή (για τους Αρμένιους) εκείνη που ειναι κορυφαία.

Για όσους ενδιαφέρονται, η παράδοση θέλει την Αγία Αικατερίνη να ήταν μια πλούσια και μορφωμένη κοπέλα στην Αίγυπτο, η οποια αποφάσισε να γίνει χριστιανή και για το λογο αυτό ο Γάιος Βαλέριος Μαξιμίνος διέταξε τον βασανισμό της στον τροχό και εν συνεχεία τον αποκεφαλισμό της.

Ο Μαξιμίνος πέθανε σε ηλικια 43 ετών το 313 μ.Χ. πιθανόν απο δηλητηρίαση και έμεινε στην ιστορια κυριως για τους φρικτους διωγμούς που είχε εξαπολύσει στην Αιγυπτο και στη Συρία εναντίον των επαναστατών και ειδικά των Χριστιανών, που συνιστουσαν εξάλλου και την κυρια πηγή αντιστασης εναντίον των Ρωμαίων ως κατακτητών αλλά και της θρησκείας τους.

Το όνομα ανευρισκεται σε όλο τον κόσμο υπο ποικίλες μορφές:

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here