Κ.Χρυσόγονος στην Ευρωβουλή: Δώστε ανάσα στις κοινωνίες

«Αφήστε κατά μέρος τις ιδεοληψίες της λιτότητας και δώστε ανάσα στις κοινωνίες», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στην παρέμβασή του με θέμα τη διεθνή χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου χρέους υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια της Ευρώπης και να συζητούμε μόνο για τις χώρες του τρίτου κόσμου».

«Καλοσωρίζω», ανέφερε ο κ.Χρυσόγονος κατά τη χθεσινή του παρέμβαση, «την έμφαση με την οποία ο εισηγητής στη σημερινή συζήτηση για την ανάπτυξη σε κράτη εκτός της Ένωσης ζητά βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα του δημόσιου χρέους. Υπογραμμίζω την αναφορά της εισήγησης στην ανάγκη ενός σταθερού νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση δημόσιων χρεών, όπου χρειάζεται, με στόχο την ελάφρυνση του χρέους και την αποφυγή μη βιώσιμης υπερχρέωσης των κρατών. Το πρόβλημα όμως δεν υφίσταται μόνο για χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και μέσα στην ευρωζώνη, όπου πλειάδα κρατών έχουν σωρεύσει δημόσιο χρέος ανώτερο του 120% του ΑΕΠ τους, δηλαδή διπλάσιο και πλέον από το επιτρεπόμενο κατά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ανώτατο όριο. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια της Ευρώπης και να συζητούμε μόνο για τις χώρες του τρίτου κόσμου. Αφήστε κατά μέρος τις ιδεοληψίες της λιτότητας και δώστε ανάσα στις κοινωνίες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here