Kρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο, με στόχο την λύση της παρεξήγησης και την επίσπευση της συμφωνίας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Αισιοδοξεί η ελληνική πλευρά ότι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θα έχει θετική έκβαση, ανάλογη με το θετικό κλίμα που επικράτησε στις χθεσινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του χθες βράδυ, ξεχώρισε την κ. Μέρκελ από τον κ. Σόιμπλε, κάνοντας επίθεση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών για την στάση του απέναντι στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε παράξενη αντίδραση ενώ μίλησε για απαράδεκτα διαπραγματευτικά παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε και οι «κολλητοί» του στην Ευρωζώνη, δεν έχουν βάλει οριστικά στο συρτάρι το σχέδιο Grexit, αλλά ψάχνουν κάθε φορά ευκαιρία και αφορμή να το επαναφέρουν στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι η γερμανική πολιτική προετοιμάζεται για εκλογές και δεν συζητά με τίποτα ένα ακόμη πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση αποτυχίας και του τρίτου μνημονίου.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι η γερμανική πολιτική στο θέμα της Ελλάδας, χαράσσεται μεν από τον Β. Σόιμπλε, τον ισχυρό άνδρα της Ευρωζώνης, έχει όμως και την κάλυψη ή ανοχή της καγκελαρίου, η οποία δύσκολα θα πήγαινε κόντρα στις επιλογές του. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι μια λείανση της ακραίας πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος ζωτικός χώρος να ανασάνει και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία που παρουσιάζει σημάδια σημαντικής βελτίωσης.

Αυτο άλλωστε θα πεί στην κ. Μέρκελ ο έλληνας πρωθυπουργός, εξηγώντας της παράλληλα, με στοιχεία και επιχειρήματα, ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες διανομής της υπεραπόδοσης των εσόδων, δεν θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα και την επίτευξη των στόχων.

Στα ατού του κ. Τσίπρα, η γενικότερη περιρρέουσα κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο, που θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα.

Το Brexit, η ενίσχυση ακροδεξιών και λαικιστικών δυνάμεων σε πολλές χώρες, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων μετά την εκλογή Τραμπ, οι επικείμενες εκλογές σε μεγάλες χώρες της ΕΕ(Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία), ο πόλεμος στη Συρία  και το προσφυγικό πρόβλημα, μαίνεται, οι εξελίξεις στο Κυπριακό,  δεν αφήνουν περιθώρια για νέες αναταράξεις και περιόδους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός, θα τονίσει στη κ Μέρκελ, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από το πρόγραμμα, έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να προσχωρήσουν οι διαοραγματεύσεις και η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς νέα, αντιδημοκρατικά προαπαιτούμενα, όπως αυτά που θέτει αυθαιρέτως το ΔΝΤ με την απαίτησή του για προκαταβολική νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων για το 2019-2020.

Επίσης θα τονίσει την ανάγκη να επανεξετασθούν τα υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί καταδικάζουν την Ελλάδα σε διαρκή λιτότητα και υπονομεύουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τέλος από την κ. Μέρκελ να ασκήσει την επιρροή της, ώστε η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, να επανέλθει την ευρωπαική κανονικότητα, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here