Kατρούγκαλος: Σύντομα συμφωνία με αγρότες και ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ.ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την αισιοδοξία του, ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους αγρότες μετά τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από την 27η Μαρτίου, εκφράζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναγνωρίζει ωστόσο ότι «η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό είναι σκληρή» αλλά συμπλήρωσε ότι υπάρχει συμφωνία -τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους- στην γενική γεωμετρία και την αρχιτεκτονική του νόμου.

Οσον αφορά το ΔΝΤ, δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης.

Σε ερώτηση, αν οι εταίροι συμφωνούν με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που εισηγείται η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι εκεί εντοπίζεται μια από τις βασικές διαφορές, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αφορούν «το αν θα υπάρχει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, αλλά την αναλογία μεταξύ του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους, που εμείς το θέλουμε πιο έντονο, και αυτού που επιθυμούν περισσότερο οι ίδιοι, να υπάρχει μια ευθεία αναλογικότητα ανάμεσα στις εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές».

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει στους Θεσμούς πως αυτά τα θέματα αφορούν κυριαρχική απόφαση του ελληνικού κράτους. «Από το σημείο που εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας για την μείωση της δαπάνης, το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικών που θα ακολουθήσουμε είναι προφανώς εκτός μνημονίου και επομένως εκτός της ατζέντας διαπραγμάτευσης. Επιμένουμε σε αυτό. Αν θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο τους αδύναμους και τους φτωχούς, αυτό αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, όχι στην συζήτηση με τους εταίρους» τόνισε.

Εως 27 Μαρτίου συμφωνία

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μέχρι την 27η Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση και άρα, να έχει ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος. «Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι εταίροι, πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο» πρόσθεσε. «Είμαι αισιόδοξος, χωρίς να αναιρώ το γεγονός ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση.

» Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι -και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και σε ό,τι αφορά την έκβαση της συνάντησης τη Δευτέρα του πρωθυπουργού με τους αγρότες. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία» επέμεινε.

Εκδήλωση στη Θουριγγία 

Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε σε ημερίδα για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της απασχόλησης που διοργάνωσε στην Ερφούρτη ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελοφ (Linke), τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Γερμανία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνικής κατάρτισης.

«Τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους θεωρούμε ότι δεν είναι εθνικά. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που θέλουν την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και εκείνων που υποστηρίζουν την εμμονή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here