Kίνημα Blockupy: Η αντίσταση στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ

Η Ευρώπη των τελευταίων πέντε χρόνων επιμένει χωρίς παρεκκλίσεις, στην συνταγή της αυστηρής λιτότητας. Την στιγμή που «πετσοκόβονται» μισθοί, συντάξεις, κρατικά κονδύλια και εργασιακά δικαιώματα, ευρωπαίοι πολίτες και φορείς συνασπίζονται σε ένα κίνημα που διεκδικεί τον τερματισμό της λιτότητας.

Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε, έχουν γίνει πολλές λάθος ερμηνείες. Μια από αυτές τις ερμηνείες έχει να κάνει με τα στερεότυπα των λαών. Όπως ακριβώς προβάλλεται στην Γερμανία το στερεότυπο του τεμπέλη Έλληνα, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να «τσεπώνει» τα πακέτα διάσωσης, έτσι ακριβώς και στην Ελλάδα υπάρχει το στερεότυπο του Γερμανού που συμμερίζεται πλήρως τα «κίτρινα» δημοσιεύματα της Bild, και συμπαρατάσσεται με την γραμμή Μέρκελ-Σόιμπλε.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάτι τέτοιο αποδείχτηκε και με τις μαζικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο στην Φρανκφούρτη, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μεγάρου, όπου στεγάζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που εξόργισε τους διαδηλωτές, είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που η Ευρώπη επιμένει στην σκληρή πολιτική λιτότητας για τους λαούς της, τα νέα γραφεία της ΕΚΤ κοστολογούνται γύρω στο 1,5 δις. ευρώ.

blockupy_berlin_3

Έχοντας ως σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη και τις τράπεζες», μια μεγάλη μερίδα ευρωπαίων πολιτών αντιλαμβάνεται ότι ζούμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Και φυσικά, τα νέα γραφεία της ΕΚΤ δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Από την μία μεριά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταΐσελμπλουμ κουνάει το δάχτυλο στους Έλληνες και τους λοιπούς λαούς, που έχουν ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, και από την άλλη, καλείται να δώσει εξηγήσεις για τα παχυλά μπόνους των μεγαλοστελεχών της κρατικής ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.  Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, θα πρέπει κάποια στιγμή να τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με το σκάνδαλο Luxleaks, όπου χιλιάδες πολυεθνικές εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούσαν τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, προκειμένου να αποφύγουν την φορολόγηση σε άλλα (ευρωπαϊκά και μη) κράτη.

Είμαστε το 99%

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δείχνει το σκληρό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, όπου τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημίες κρατικοποιούνται και κατά συνέπεια, κοινωνικοποιούνται. Μέσα σε αυτήν την Ευρώπη, δημιουργήθηκε ένα κίνημα πολιτών και φορέων, με σκοπό να αναδείξει αυτό το πρόβλημα και να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές. Το κίνημα αυτό, ονομάστηκε Blockupy, ονομασία που παραπέμπει ευθέως στο κίνημα Occupy Wall Street, το οποίο είχε πραγματοποιήσει μαζικά συλλαλητήρια το 2011 στις ΗΠΑ. Το κίνημα Blockupy αποτελείται από πολίτες και φορείς όλων των ευρωπαϊκών κρατών και υποστηρίζεται από διάφορους ακτιβιστές, κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συνδικάτα, φοιτητικές νεολαίες κλπ.

Το κίνημα Blockupy δημιουργήθηκε το 2012 και είχε προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις (κατασκήνωση σε πάρκο κοντά στα γραφεία της ΕΚΤ, πορείες διαμαρτυρίας, δημόσιες συζητήσεις), που θα πραγματοποιούνταν τον Μάιο του 2012 στην Φρανκφούρτη. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές έθεσαν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και απαγόρευσαν όλες αυτές τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Αυτή η απαγόρευση, λειτούργησε αφυπνιστικά στο κίνημα, κι έκτοτε έχει κατορθώσει να οργανωθεί καλύτερα.

blockupy-vor-eurozeichen-in-frankfurt

Τα Συλλαλητήρια του Μαρτίου

Έτσι λοιπόν, τον Μάρτιο του 2015 το κίνημα Blockupy επανήλθε στην Φρανκφούρτη, όπου και διαδήλωσε κατά της λιτότητας. Μέλη του κινήματος, χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι «Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι ελληνικό, ισπανικό, πορτογαλικό κ.τ.λ. Είναι ευρωπαϊκό. Οι θεσμοί και οι πελάτες τους θέλουν να υποτάξουν όλη την Ευρώπη σε ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ. Μαζί με τους λαούς της Νότιας Ευρώπης λέμε «Δεν χρωστάμε! Δεν πληρώνουμε!». Όχι άλλα κέρδη για το κεφάλαιο στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των φτωχών, των μεταναστών και των νέων».

Στις διαδηλώσεις του Μαρτίου, δεν έλειψε η σφοδρή καταστολή από τις δυνάμεις τις αστυνομίας, γεγονός που δυναμίτισε την ατμόσφαιρα και οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις ομάδων των διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Ο απολογισμός ήταν 350 προσαγωγές διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και αρκετά τραυματισμένα άτομα και από τις δύο πλευρές. Σχετικά με την καταστολή, στο κίνημα υπογραμμίζεται ότι «Ξανά και ξανά προσπαθούν να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου λέγοντας ότι «αρκετά πληρώσαμε για τους Έλληνες». Κανένας Έλληνας δεν σώθηκε, σώθηκαν μόνο τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Μεταφέρουμε τη διαμαρτυρία και την πολιτική ανυπακοή στην έδρα των κερδοσκόπων του καθεστώτος της ευρωπαϊκής κρίσης στη Φρανκφούρτη. Δεν θα φοβηθούμε ούτε την αστυνομική ούτε τη δικαστική καταστολή. Θα αντισταθούμε και θα αντιδράσουμε!»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here