Γιούνκερ: αποκλείει το Grexit αλλά ζητά εναλλακτική πρόταση από Τσίπρα

Επιμένει στην κατάθεση μια εναλλακτικής πρότασης ρυθμίσεων ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν ξανάμιλήσει μαζί του. Ο κ.Γιούνκερ παρόλο που δεν βλέπει πιθανό ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δηλώνει πως δεν μπορεί «να βγάλει το λαγό από το καπέλο του για την αποτρέψει».

«Εξακολουθώ να αποκλείω ένα Grexit, αν και θα ήθελα να επισημάνω ότι το γεγονός ότι αποκλείω ένα Grexit, ανάγεται στο ότι δεν το επιθυμώ γιατί δεν μπορώ να προβλέψω τις συνέπειές του. Δεν θέλω από αυτή την πρόταση που την επαναλαμβάνω συχνά ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στο τέλος της ημέρας κάποιος, ας πούμε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο», σημείωσε με νόημα.

Ο ίδιος, την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου G7, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις «θα μας παρουσιαστούν σύντομα ώστε να έχουμε όλες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν στο περιθώριο της συνόδου με τη Λατινική Αμερική να καθίσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους και να εξετάσουμε την περαιτέρω διαδικασία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε μια ένδειξη αγανάκτησης απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους» στο ελληνικό κοινοβούλιο δήλωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μου είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση. Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η προθεσμία για συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία», χωρίς να προσδιορίσει πότε.

Στη συνέχεια τόνισε οτι ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν φίλος μου, είναι φίλος μου, αλλά για να διατηρηθεί η φιλία πρέπει να γίνονται σεβαστοί και κάποιοι ελάχιστοι κανόνες».

Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Σάββατο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έλαβε την εναλλακτική πρόταση της Αθήνας.

Επίσης δήλωσε «κάπως απογοητευμένος» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή διότι παρουσίασε την πρόταση ως τελεσίγραφο (take it or leave it), κάτι που δεν ισχύει, όπως είπε.

«Απογοητεύτηκα από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή. Παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμών ως ‘leave or take’ προσφορά. Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε. Παρουσίασε τις προτάσεις των θεσμών σαν να ήταν δικές μου, κάτι που δεν ισχύει», ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here