Ιβάνοφ: Επιζήμια και ταπεινωτική η συμφωνία-Δεν την υπογράφω

Επιζήμια και ταπεινωτική για τη χώρα του χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να την υπογράψει.

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για υποχώρηση της κυβέρνησης Ζάεφ από πάγιες θέσεις της ΠΓΔΜ περί μη αλλαγής του Συντάγματος και μη αποδοχής ονομασίας erga omnes (έναντι όλων).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mia, είπε επίσης ότι η συμφωνία παραβιάζει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ζάεφ πως «δεν είχε τη δύναμη και το θάρρος να οικοδομήσει συναίνεση», καθώς και για αδιαφανείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Τόνισε επιπλέον ότι η συμφωνία ανοίγει περισσότερα ζητήματα σε σύγκριση με αυτά που κλείνει και διερωτήθηκε αν είναι αξιοπρεπές η ΠΓΔΜ να αποδέχεται όλα τα αιτήματα και τα τελεσίγραφα της Ελλάδας.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Ελλάδα ικανοποίησε τα αιτήματά της στον μέγιστο βαθμό «καταπατώντας -όπως είπε- την κληρονομιά των προγόνων μας», ενώ κάλεσε την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ο Ιβάνοφ που ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα VMRO, έχει εκφράσει κατά καιρούς την αντίθεσή του με την διαπραγμάτευση και με την συμφωνία. Είναι πλέον προφανές ότι οι εθνικιστές «υπερπατριώτες» και από τις δύο πλευρές, αντιτίθενται σε κάθε είδους συμβιβασμό, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η νηφάλια προσέγγιση των διαφορών και πόσο ευργετική η υπέρβασή τους και για τους δύο λαούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here