Ηταν ο David Bowie οπαδός του Χίτλερ και του ναζισμού;

Πολλή κουβέντα γίνεται στα social media για το πολιτικό προσανατολισμό του David Βowie και τη ροπή του στο ..φασισμό. Aνάμεσα στα επιχειρήματα γύρω από τα οποία στήθηκε αυτή η διαδικτυακή διένεξη,  ήταν και μια παλιά, του 1975 , αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του Βρετανού καλλιτέχνη, στην οποία τάσσεται υπέρ μιας ανθησης της νέας δεξιάς και υπέρ μιας δικτατορίας μ έναν ηγέτη που θα σκεπάσει τα πάντα όπως το ροκ εντ ρολ. Ταυτόχρονα επιβαρυντική για τον βρετανό τραγουδοποιό είναι και μιά φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά.

bowie nazi

Oπως αναφέρει το “Cracked Actor” o Bowie  που εκείνεη την εποχή είχε προβλήματα εθισμού, εμφανίζεται να δηλώνει στο Playboy: Η Βρετανία είναι έτοιμη γιαφασίστα ηγέτη.. Νομίζω ότι η Βρετανία θα επωφεληθεί από έναν φασίοστα ηγέτη. Εξάλου, ο φασισμός είναι εθνικισμός… Πιστεύω πολύ σθεναρά στον φασισμό, οι άνθρωποι αντιδρούν με μεγαλύτερη επάρκεια υπό καθεστωτική ηγεσία.. Ο Αδ΄πολφος Χίτλερ ήταν ένας από τους πρώτους ρόκ σταρ.. Πρέπει να έχουμε ένα ακροδεξιό μέτωπο να σκουπίσει τα πάντα…

“Britain is ready for a fascist leader… I think Britain could benefit from a fascist leader. After all, fascism is really nationalism… I believe very strongly in fascism, people have always responded with greater efficiency under a regimental leadership…Adolf Hitler was one of the first rock stars…You’ve got to have an extreme right front come up and sweep everything off its feet and tidy everything up.”

Την δήλωση αυτή ακολούθησε η επιστροφή του στη Μ. Βρετανία το 1976, όπου φτάνοντας στο σταθμό της Βικτόρια, κατηγορήθηκε ότι τη στιγμή που χαιρετούσε τους οπαδούς του, έκανε και τον ναζιστικό χαιρετισμό, κάτι που που ο ίδιος αρνήθηκε.

bowiesalute

 

 

Tο έναυσμα αυτής της ψηφιακής κόντρας για τα χιτλερικές προτιμήσεις του βρετανού ροκ σταρ έδωσε με ανάρτηση του στο facebook, o συντάκτης  της Βαβυλωνίας, Αλέξανδρος Σχισμένος. 

Ιδού τι έγραφε στο χρονολόγιο του:

Διαβάζουμε σήμερα ότι πέθανε ο Ντέιβιντ Μπάουι (Μπόουι), ζάπλουτο ποπ-icon, στα 69 του χρόνια –
Υπήρξε ιερέας της πόπ (διαφημιστικής-καταναλωτικής) μουσικής, εξαίρετος περφόρμερ και γυαλιστερό προϊόν της μουσικής βιομηχανίας – Ως icon, έγινε αθάνατος, μέσα από τους μηχανισμούς της αέναης αναπαραγωγής – Ως άνθρωπος, ήταν ένα ανθρωπάκι, μεθυσμένο από τη φήμη, που σκέπαζε τον εαυτό του κάτω από μάσκες – Ως μάσκα των γνωρίσαμε – Ποιος πενθεί τις μάσκες;
Μάλλον όσοι αγνοούν τα πρόσωπα – Το 1975, ο εν λόγω ανθρωπάκος υπερασπίστηκε τον Χίτλερ, από τον πάλλευκο πύργο του (http://thequietus.com/…/03598-david-bowie-nme-interview-abo…) – Προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο ο θάνατος μίας ζάπλουτης ανθρώπινης καρικατούρας, χωρίς κοινωνικό αίσθημα, που έσπευσε να μας πείσει πως μπορούμε να ζήσουμε σε αυτή την κοινωνία τρώγωντας γκλίτερ για αστερόσκονη «. 

Ο Bowie βέβαια έκτοτε πολλές φορές αιτιολόγησε τις δηλώσεις του και τις πράξεις του ως αποτέλεσμα του εθισμού του σε ψυχοτρόπες ουσίες και κατάλαβε ότι ήταν λάθος όταν γνώρισε ανθρώπους που έμειναν στο Βερολίνο και που οι γονείς τους ήταν στα SS και του εξήγησαν πόσο κακό είχε προκαλέσει ο ναζισμός.

Η δημιουργία του Rock against Racism.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη Μ. Βρετανία είναι η δημιουργία του Rock against Racism. Στις 30 Απριλίου το 1978,  80.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στο Victoria Park του Λονδίνου και εναντιώθηκαν στο τότε καλπάζοντα φασισμό εντός της βρετανικής κοινωνίας. Πρωτεργάτες οι  The Clash,Buzzcocks, Steel Pulse, X-Ray Spex, The Ruts, Sham 69, Generation X και Tom Robinson Band.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here