Ιταλός ΥΠΕΞ για το μεταναστευτικό: Οι κανόνες υποδοχής να εξευρωπαισθούν

ΦΩΤΟ: INTIME ( Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει αλλιώς η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει» δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και κατά συνέπεια πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες του Δουβλίνου.

«Οι μετανάστες δεν φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ουγγαρία, αλλά στην Ευρώπη. Και οι κανόνες υποδοχής πρέπει να εξευρωπαϊσθούν» τονίζει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο «η Κομισιόν προσπάθησε να δώσει ώθηση σε μία κοινή ατζέντα μετά την έκτακτη σύνοδο που ζητήθηκε από την Ιταλία, αλλά τώρα στην ατζέντα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση και στήριξη».

Αναφερόμενος στην σημερινή έλλειψη ομοιογένειας στην στάση των χωρών μελών της Ένωσης, ο Πάολο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζει:

«Η Ιταλία δεν μοιράζει σχολικούς ελέγχους. Η Γερμανία είναι από τις πιο ενεργές χώρες στις πολιτικές ασύλου και στήριξης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Σε πολλά άλλα κράτη υπερισχύσει η ιδέα ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτεθειμένες στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε να ταπεινωθεί, με ατέλειωτες ώρες διαπραγμάτευσης για τη μετεγκατάσταση λίγων χιλιάδων μεταναστών, από μεμονωμένες χώρες».

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας απαντά: «Τα Ηνωμένα Έθνη, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, κάνουν ιδιαίτερα σημαντική δουλειά. Αλλά είναι αρκετό; Η αδυναμία του ΟΗΕ προκύπτει έμμεσα, από τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένος ολόκληρος ο κόσμος στην εποχή μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here