Ιταλοί και Αυστριακοί επαναφέρουν την πρόταση για πλοία-hotspot

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας πρότειναν σήμερα οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, να κρατούνται πάνω στα πλοία που τους σώζουν μέχρι να ολοκληρωθεί εντός ενός-δύο 24ώρων ένας πρώτος έλεγχος για την πιθανότητές τους να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για εκείνους που καταφέρνουν να φτάσουν στα χωρικά ύδατα ενός ευρωπαϊκού κράτους και κατόπιν τους παραλαμβάνει ένα πλοίο, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα πλοία για προσωρινή διαμονή τους και  να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι για το αν δικαιούνται  ασύλου ή όχι», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι.

Η πρόταση του Κικλ είναι ουσιαστικά παραλλαγή της πρότασης για  δημιουργία «περιφερειακών εξέδρων αποβίβασης» (πλωτές εξέδρες) στα λιμάνια της Μεσογείου απ΄όπου οι νεοαφιχθέντες θα διαμοιράζονται κατόπιν στην ΕΕ.

«Σε φροντίζουν καλά πάνω στα πλοία», υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός, προσθέτοντας ότι αφού διενεργηθεί ο έλεγχος, μέσα σε λίγες ημέρες, σε όσους δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο θα πρέπει να τους αρνούνται την είσοδο στην Ευρώπη και να τους ξαναστέλνουν απο εκει που ήρθαν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας ανακοίνωσαν επισήμως ότι διενεργούν έρευνα σε βάρος του Ιταλού  υπουργού με την κατηγορία της «παράνομης κατακράτησης» επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει σε περίπου 100 διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν στην Ιταλια και τους κρατουσε στο πλοίο.

«Είμαι απολύτως υπέρ», είπε ο Σαλβινι. «Μάλιστα, έλεγα πόσο ειρωνικό είναι που Ιταλός δικαστής με έθεσε υπό έρευνα για απαγωγή επειδή κράτησα μια ομάδα μεταναστών πάνω σε ένα πλοίο σε ιταλικό λιμάνι για δέκα ημέρες», πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here