Ιταλο-σενεγαλέζος έβαλε φωτιά σε λεωφορείο με 51 παιδιά για τους πνιγμούς στη Μεσόγειο

Μεθυσμένος οδηγός λεωφορείου το οποίο μετέφερε παιδιά, έβαλε φωτιά και το έκαψε, φωνάζοντας:

«Κάντε κατι για τους πνιγμους στη Μεσόγειο, γιατι θα κάνω μεγάλο κακό»

Τα περισσότερα παιδιά πρόλαβαν και βγήκαν προτού επεκταθεί η φωτιά σε όλο το λεωφορείο και ήδη διακομίσθηκαν όσα έφεραν ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό διαδραματίσθηκε έξω από το Μιλάνο, κοντά στο Σαν Ντονάτο της βόρειας Ιταλίας

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός είναι ένας Ιταλός με καταγωγή από τη Σενεγάλη. Πήρε την ιταλικη υπηκοότητα το 2004. Ήταν μάλλον μεθυσμένος σύμφωνα με μαρτυρίες -δεν τον θεωρούν τρομοκράτη.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Μάρκο Παλμιέρι, επικαλούμενος τις δηλώσεις του οδηγού στην αστυνομία μετά τη σύλληψή του, είπε:

«Φώναζε «Σταματήστε τους θανάτους στη θάλασσα, θα γίνει »

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιταλικούς ενημερωτικούς ιστότοπους διακρίνεται ο οδηγός να ρίχνει το λεωφορείο πάνω σε άλλα αυτοκίνητα σε έναν επαρχιακό αυτοκινητόδρομο προτού το βαρύ όχημα πιάσει φωτιά. Παιδιά τρέχουν μακριά από το λεωφορείο ουρλιάζοντας και φωνάζοντας απελπισμένα «μπαμπά» και «μαμά»

Ένα από τα παιδιά είπε σε δημοσιογράφους ότι ο οδηγός απείλησε να τα περιλούσει με βενζίνη και να τους βάλει φωτιά. Κάποια από τα παιδιά πήραν την αστυνομία, που έσπευσε στο σημείο και κατάφερε να βγάλει όλους τους επιβαίνοντες σώους.

Ο Παλμιέρι σημείωσε ότι ορισμένα παιδιά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για προληπτικούς λόγους, διότι είχαν μώλωπες ή βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, κανένα, ωστόσο, δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο 47χρονος οδηγός, Ousseynou Sy, έχει συλληφθεί

Στο λεωφορείο επέβαιναν 52 μαθητές και καθηγητές ιδιωτικού σχολείου και διερευνάται κάτω από ποιες συνθήκες άφησαν οι υπεύθυνοι του σχολείου να οδηγήσει το όχημα μεθυσμένος οδηγός  -αν βεβαίως ήταν όντως μεθυσμένος. Είχε ξανασυλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος το 2007 -όχι σχολικό λεωφορείο. Ηταν παντρεμένος με Ιταλίδα και είχε διαζευχθεί

Σύμφωνα με μαρτυρίες αφού είχε πάρει τα παιδιά από μια αθλητική δραστηριότητα, αποφάσισε να αλλάξει δρομολόγιο και άρχιζε να βρίζει την κυβέρνηση που αφήνει τους μετανάστες να πνιγούν Ένας μαθητής τηλεφώνησε στους γονείς του και μετά στην Αστυνομία, και άλλος επίσης όταν άρχισε ο οδηγός να απειλεί ότι θα βάλει φωτιά. Οι αστυνομικοί έστησαν μπλοκα σε διάφορα σημεία και τελικά ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε επάνω στο διαχωριστικό και σε άλλα ΙΧ. Εν συνεχεία άρπαξε τη βενζίνη και τον αναπτήρα αλλά τα παιδιά είχαν ήδη αρχίσει να πετάγονται έξω από το λεωφορείο αλαφιασμένα και να  τρέχουν μακριά. Μετά ο οδηγός έβαλε φωτιά, αλλά είχαν σχεδόν βγει όλα τα παιδιά όταν αυτή κόρωσε. Οσα ήταν στο πίσω μέρος τα έσωσε ο στρατος και η Αστυνομια που έσπασαν τα παράθυρα και τα έβγαλε απο πίσω.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι περίπου 2.297 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν ή χάθηκαν στη Μεσόγειο τα 2018, προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here