Ιταλικό δημοψήφισμα: Καθαρό προβάδισμα του «όχι» δίνει τα exit polls-Πιέσεις στον Ρέντσι να παραιτηθεί

Προβάδισμα του «όχι» δίνουν τα πρώτα exit polls στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα 55-59% των Ιταλών επέλεξε το «Όχι», ενώ το ποσοστό του «Ναι» φτάνει στο 41-45%. Αυτά τα ποσοστά δίνουν το La7 και η Mediaset. Προβάδισμα του «Όχι» δίνει και η RAI με εκτιμώμενο ποσοστό 54-58%, έναντι 42-46%.

Σύμφωνα με exit poll της εταιρίας Piepoli για την κρατική Rai η ψαλίδα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, με το «όχι» να κυμαίνεται από 56% με 60% και με το «ναι» να βρίσκεται μεταξύ του 40% και του 44%.

Η προσέλευση των Ιταλών για το δημοψήφισμα άγγιξε το 57,24%.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που πραγματοποίησε δηλώσεις μετά τα πρώτα exit polls ήταν ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη των πολιτών» ζητώντας από τον Ρέντσι να παραιτηθεί άμεσα ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Περίπου στη 1.00 ώρα Ελλάδος ο Ματέο Ρέντσι θα μιλήσει από το Παλάτσο Κίτζι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εάν επιβεβαιωθεί το όχι, ο Ρέντσι θεωρείται ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, με δεδομένη την ύπαρξη μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο  Ιταλός πρόεδρος δεν θα κάνει δεκτή την παραίτησή του και θα του ζητήσει να λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με πρώτη πρπτεραιότητα να αλλάξει ο απαράδεκτος εκλογικός νόμος.

Υψηλή η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση στο 57,2% έως τις 19.00 το απόγευμα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περίιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.

Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%).

Ο Ρέντσι πήγε στο εκλογικό κέντρο χωρίς ταυτότητα 

Χωρίς ταυτότητα μετέβη στο εκλογικό κέντρο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ανιέζε Λαντίνι.

Ο Ρέντσι εισήλθε στην αίθουσα και είπε στην εφορευτική επιτροπή: «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

Ένα από τα μέλη της επιτροπής, τον καθησύχασε λέγοντάς του: «Μην ανησυχείτε, σας αναγνωρίζουμε».

Επισημαίνεται, πως σύμφωνα με το ιταλικό σύστημα, αν έστω ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής αναγνωρίσει τον ψηφοφόρο τότε, ακόμα και χωρίς έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του, έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο Ρέντσι περιμένοντας να ψηφίσει απευθύνθηκε στον επικεφαλής της επιτροπής ζητώντας να μάθει το ποσοστό προσέλευσης.

«Στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωεκλογές», του απάντησε εκείνος και ο Ρέντσι σχολίασε: «Ωραία, ωραία».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here