Ιταλικη φρεγάτα στην Κύπρο αλλά με εντολή να μην εμπλακεί

Εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να έχει λάβει ιταλική φρεγάτα που συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», όμως σύμφωνα με την ιταλικη εφημερίδα «La Repubblica» έχει επισης δοθεί εντολή να αποφύγει την ένταση με τουρκικά πλοί. Τα τελευταία απο τετραημέρου παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.

Η ΕΝΙ είναι ιταλογαλλική κοινοπραξία (ΕΝΙ-TOTAL) και ο πρόεδρός της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή μια που καθυστερουν οι εργασίες λόγω των τουρκικων πλοίων

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί, €ιναι ζήτημα των δυο κοινοτήτων», είπε.

Την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την ιταλική εταιρία ENI από το να συνεχίσει τις έρευνές για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Κουβέιτ, με αφορμή τη διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.  Αλφάνο και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι «οι δύο χώρες πρέπει να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης λόγω και των πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα»

Οι Τουρκοκύπριοι απο πλευράς τους κατηγορουν την Κϋπρο ότι με τις ενέργειές της δείχνει πως αντιλαμβάνεται το κράτος δικαιου και πως δεν έχει σκοπό να μοιραστει τίποτα με τους Τουρκοκύπριους.

Τι λέει ο ΟΗΕ

Την λύπη για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κρατώντας όμως αποστάσεις

«Δεν είναι αρμοδιότητά μου να τοποθετούμαι σε σχέση με τα δικαιώματα των κρατών, που απορρέουν από συμβάσεις», είπε. «Οι  ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είχαν συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.»

Τι λενε οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, αν και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, «εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού»,όπως ανέφερε  εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει και οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε

Τι λέει η ΕΕ

Σε συνέχεια της δήλωσης, μέσω Twitter, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία, που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη (με την οποία κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών), σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη είχε και ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε, επίσης μέσω Twitter, την Τουρκία «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρουκαι να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή»

Ο κ. Ντολ, σε σχόλιό του στο Τwitter, επισήμανε ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου ή οποιουδήποτε άλλου κράτους είναι απαράδεκτες. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επιδιώξει ειρηνικούς διακανονισμούς και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here