Ιταλία, τοπικές εκλογές: Πρώτος, με απώλειες ο Ρέντσι, άνοδος για Λέγκα-Γκρίλο

Τα αποτελέσματα των ιταλικών περιφερειακών εκλογών δείχνουν πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι παραμένει ισχυρός, παρόλο που έχουν αυξηθεί σχετικά τα ποσοστά των αντιπάλων του. Οι επιδόσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος(PD) αν και κατώτερες του αναμενόμενου, παραμένουν υψηλές, ενώ τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), έχουν αυξηθεί.

Οι εκλογές, που διεξήχθησαν σε 7 περιφέρειες με συνολικό εκλογικό πληθυσμό 22 εκαt. Ιταλών, ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Ρέντσι μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν το PD είχε καταλάβει την πρώτη θέση με πάνω από το 40% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις και προβολές ιταλικών μέσων ενημέρωσης, οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς προηγούνται στις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Μάρκε (κεντρική Ιταλία) και στην Απουλία (νότια). Η κεντροαριστερά επίσης διατηρεί μικρό προβάδισμα στην Καμπανία και στην Ούμπρια, παραδοσιακό της προπύργιο.

Από την άλλη, η βορειοδυτική περιφέρεια της Λιγουρίας προβλέπεται ότι θα περιέλθει στα χέρια της κεντροδεξιάς, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού εκεί συμμετείχε στις εκλογές κι ένας αριστερός υποψήφιος που τάσσεται εναντίον του πρωθυπουργού, διχάζοντας τους ψηφοφόρους του PD.

Στο Βένετο, η Λέγκα του Βορρά προηγείται σημαντικά, ενώ ο ηγέτης της Ματέο Σαλβίνι βλέπει να αυξάνεται η υποστήριξη προς το ξενοφοβικό κόμμα και εκτός των παραδοσιακών του προπυργίων.

Οι προβολές των αποτελεσμάτων δίνουν στο PD του Ρέντσι το 22,6% των ψήφων στις επτά περιφέρειες, στο M5S ένα 19,6%, στη Λέγκα του Βορρά 12,9% και στο FI το 10,3%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές έφθασε ως το 56% ενώ η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές στο 64%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here