Ιταλία: Τεχνοκράτης, πρώην στέλεχος ΔΝΤ ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι

Τεχνοκράτης, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι ο Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο αναμένεται να αναθέσει ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές.  

Ο πρόεδρος έχει καλέσει τον Κάρλο Κοταρέλι να μεταβεί στο Μέγαρο Κυρηνάλιο στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδος).

Ο 54χρονος Κοταρέλι διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και εμπειρία ως σύμβουλος των κυβερνήσεων Λέττα και Ρέντσι.

Σπούδασε Οικονομικά στην Ιταλία και τη Βρετανία και εργάστηκε επί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου ανέλαβε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης, που αναλύει τις δημοσιονομικές προοπτικές των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Εργάστηκε επίσης έξι χρόνια στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, ενώ το 2013 συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα σχέδιο περιστολής των δημοσίων δαπανών. Αυτό δεν τέθηκε ουσιαστικά ποτέ σε εφαρμογή.

Από το 2017 ο Κοταρέλι είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε σχολιάσει επικριτικά τα οικονομικά σχέδια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, προειδοποιώντας ότι θα οδηγόυσαν σε δημοσονομικό εκτροχιασμό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here