Ιταλία: Τα βρήκαν Κεντροδεξιά-Κίνημα 5 Αστέρων για Βουλή-Γερουσία

Η ιταλική κεντροδεξιά υπό τον συντονισμό της Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων, συμφώνησαν για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Οι ψηφοφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόεδρος της Γερουσίας αναμένεται να εκλεγεί η νομικός Ελιζαμπέτα Κασελάτι, της Φόρτσα Ιτάλια, ενώ στη Βουλή το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο.

Η λύση αυτή βρέθηκε έπειτα από σοβαρή ένταση η οποία ξέσπασε, χθες βράδυ, στους κόλπους της κεντροδεξιάς: ο αρχικός υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Γερουσίας ήταν ο πρώην υπουργός της Φόρτσα Ιτάλια, Πάολο Ρομάνι. Ο γραμματέας της Λέγκα, όμως, Ματτέο Σαλβίνι, χθες το απόγευμα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόσωπο του Ρομάνι, και ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια.

Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τη Λέγκα, ήταν να απεμπλακεί η κατάσταση και να μπορέσει να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τις προεδρίες του κοινοβουλίου, και με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων.

Ρήγμα στους κόλπους της Κεντροδεξιάς;

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε αμέσως σε «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και σε «εχθρική πράξη της Λέγκα», η οποία, σύμφωνα με τον πρώην Καβαλιέρε, στοχεύει σε κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τελικά, έπειτα από μια νύχτα αλλεπάλληλων επαφών και νέα σύσκεψη της κεντροδεξιάς, σήμερα νωρίς το πρωί, βρέθηκε συμβιβασμός, με την επιλογή της Ελιζαμπέτα Κασελάτι, για τη Γερουσία. Είναι σαφές, όμως, ότι το κλίμα, στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης παραμένει τεταμένο και ότι ο ρόλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει σοβαρά αποδυναμωθεί.

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναμένεται να αρχίσουν μετά το καθολικό Πάσχα, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Η πιο ισχυρή δύναμη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων , είναι αρνητική στο ενδεχόμενο συνεργασίας και δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τους κανόνες της πολιτικής πραγματικότητας και να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα. Εάν συνεργαζόταν με τη δεξιά λαϊκιστική Λέγκα, θα συγκέντρωναν μαζί την απαραίτητη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θεωρείται, όμως, μάλλον απίθανο. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους δεν πρόκειται να βοηθήσουν καμία από τις δυο πλευρές.

 

Πηγή: Τα βρήκαν κεντροδεξιά-Κίνημα 5 Αστέρια για την εκλογή των προέδρων Βουλής και Γερουσίας στην Ιταλία | iefimerida.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here