Ιταλία: Πέμπτη ψηφίζεται ο προϋπολογισμός-Ανοδος για ιταλικά ομόλογα

Κρίσιμη ημέρα η Πέμπτη στην κόντρα Ιταλίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τηνιταλική κυβέρνηση να ψηφίζει στη Βουλή τον προϋπολογισμό και να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να υποκύψει στις πιέσεις των Βρυξελλών. Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μελετώνται νέες μορφές στήριξης της ιταλικής δημόσιας οικονομίας.

«Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή απλώς και μόνον δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ιταλίας ή στο σπρεντ».

«Αυτά τα μέτρα είναι θαρραλέα, η Ιταλία τα περίμενε εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, εγώ δεν το δέχομαι», τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κόντε επιβεβαιώνει τους βασικούς στόχους του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Άνοδο σημείωναν και την Τετάρτη οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αφού υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Moody’s Analytics δήλωσε σε εφημερίδα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι «λάθος».

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν νωρίτερα γύρω στις 303 μονάδες βάσης, έχοντας ανέλθει χθες σε υψηλό πέντε ετών γύρω στις 316 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημείωσε άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 3,59%, χαμηλότερα ωστόσο από το υψηλό τεσσεράμισι ετών που σημείωσε χθες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here