Ιταλία: Κρατική διάσωση δύο τραπεζών

Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα για τη διάσωση δύο ιταλικών τραπεζών, της Veneto Banca και της Banca Popolare di Vicenza (Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα).

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνώρισαν ότι οι δύο τράπεζες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της ιταλικής τραπεζικής πραγματικότητας.

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, στοχεύει να δημιουργήσει μια λεγόμενη «bad bank», με όλα τα κόκκινα δάνεια των δύο τραπεζικών οργανισμών, τα οποία θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Tην Veneto Banca και την Banca Popolare di Vicenza, απαλλαγμένες από το παθητικό τους, αναμένεται να αγοράσει η τράπεζα Sanpaolo Intesa, έναντι συμβολικού τιμήματος.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, εάν η Sanpaolo Intesa θα σηκώσει μέρος του βάρους των υπεράριθμων υπαλλήλων που θα προκύψουν από την ουσιαστική συγχώνευση. Ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στις 4.000 και, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι Βρυξέλλες δεν φέρονται να βλέπουν με καλό μάτι την κρατική δραστηριοποίηση και σε ό,τι αφορά στην ανάγκη στήριξης των εργαζομένων.

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι οι καταθέτες, οι μέτοχοι και οι κύριας εξασφάλισης ομολογιούχοι, δεν πρόκειται να υποστούν οικονομική ζημία. Αναμένεται να διαπιστωθεί, βάσει των τελικών συμφωνιών, εάν οι κάτοχοι Junior ομολόγων, απωλέσουν μέρος του αρχικού κεφαλαίου που είχαν διαθέσει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here