Ιταλία και όχι μόνον : Η ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» επιβεβαίωσαν ότι αρνούνται να υπογράψουν τον κώδικα δράσης που έχει ετοιμάσει η ιταλική κυβέρνηση και προβλέπει μεταξύ των άλλων την παρουσία ένοπλων ανδρών στα πλοία των ΜΚΟ. Σε πλοία που αρνούνται να υπογράψουν γίνονται έλεγχοι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί η δράση τους.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο γράφει:

  • «Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι τάσσομαι στο πλευρό των Γιατρών χωρίς σύνορα, διότι συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο: πρόκειται για την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής δράσης. Η στάση τους, να μην υπογράψουν τον κώδικα για τις ΜΚΟ που επεξεργάσθηκε η ιταλική κυβέρνηση είναι μια σημαντική απόφαση, διότι οι Γιατροί χωρίς σύνορα υπερασπίζονται την ουδετερότητά τους» προσθέτει ο πολυβραβευμένος ναπολιτάνος συγγραφέας

Εν τω μεταξύ οι Ιταλοί έχουν στείλει πλοία στη Λιβύη «για να συνδράμουν στον περιορισμό των προσφυγικών ροών» και αυτό εγείρει ζητήματα. Η Λιβύη (που υπήρξε ιταλική αποικία) έχει στείλει επιστολή που ζητάει τη συνδρομή (είτε με δική της πρωτοβουλία, είτε κατόπιν πιέσεων των Ιταλών που ήθελαν άλλοθι για τα μέτρα που παίρνουν)

Εντούτοις και η ιταλική αντιπολίτευση και η λιβυκή έχουν τις αντιρρήσεις τους επ αυτού.

Και κυβερνητικοί βουλευτές έχουν δυσανασχετήσει επειδή θέτουν ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

«Οι δηλώσεις αυτές (όσων διαμαρτύρονται για την εθνική κυριαρχία) δεν ζημιώνουν την συνεργασία των δυο χωρών μας. Στοχεύουμε στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Λιβύης και στην καταπολέμηση των διακινητών» απάντησαν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Βουλή της Λιβύης εκφράσθηκαν πολλοί κατά της ιταλικής αποστολής, τόσον σε ότι αφορά στην  χρησιμότητα, αλλά και στους στόχους της.

Η ιταλική κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι επιδιώκει να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η ιταλική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η ιταλική βουλή στο σύνολό της δεν έλαβε ποτέ γνώση της επιστολής με την οποία, η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την βοήθεια του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Το κείμενο παρουσιάσθηκε μόνο στα μέλη της επιτροπής εθνικής ασφαλείας

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] ακροδεξιούς που τους κάνουν bullying και από την άλλη την ιταλικη κυβέρνηση που τους ζητάει να υπογράψουν ειδικό σύμφωνο κα εκεινοι […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here