Ιταλία : Εισαγγελείς ανέκριναν τον Κόντε για τους χειρισμούς του στο ξεκίνημα της πανδημίας

Εισαγγελείς ανέκριναν τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε επί τρεις ώρες την Παρασκευή, σε σχέση με τους χειρισμούς του αναφορικά με την υγειονομική κρίση του κοροναϊού.

Εισαγγελείς από το Μπέργκαμο, την περιοχή στην βόρεια Λομβαρδία που  χτυπήθηκε από τον ιό  διενεργούν έρευνα για τους λόγους που οι δύο πόλεις δεν ανακηρύχθηκαν «κόκκινες ζώνες» σε προγενέστερο στάδιο της κρίσης.

Η επιδημία κόστισε τη ζωή περισσότερων από 34,000 ανθρώπων στην Ιταλία, με τη χώρα να ανήκει σε εκείνες που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα στον κόσμο, και τις βορειότερες περιοχές της να έχουν υποφέρει περισσότερο.

Η επικεφαλής εισαγγελέας Μαρία Κριστίνα Ρότα και η ομάδα της επιχειρούν να εντοπίσουν τους λόγους που το lockdown δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα στις πόλεις Νέμπρο και Αλτσάνο στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Πρόκειται για δυο κωμοπόλεις που μετετράπησαν σε κύριες εστίες μετάδοσης της πανδημίας. Το κύριο ερώτημα είναι: Η κόκκινη ζώνη έπρεπε να αποφασιστεί από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης ή από την περιφέρεια της Λομβαρδίας;

Η ομάδα έχει ήδη συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους στη Λομβαρδία, οι οποίοι αναφέρουν ότι ήταν αρμοδιότητα της Ρώμης να αποφασίσει αν θα έπρεπε να επιβληθεί lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Κόντε έχει ανταπαντήσει ότι οι επαρχίες είχαν πλήρη ελευθερία να προχωρήσουν σε κλείσιμο ορισμένων περιοχών όπου ο ιός βρισκόταν σε έξαρση στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου.

Η πρώτη πόλη της Ιταλίας που μπήκε σε καραντίνα ήταν το Κοντόνιο, περίπου μία ώρα νότια του Νέμπρο και του Αλτσάνο στις 21 Φεβρουαρίου.

Άλλες εννέα πόλεις γύρω από το Κοντόνιο μπήκαν στη συνέχεια σε lockdown, μέχρι ολόκληρη η περιοχή της Λομβαρδίας και οι 14 επαρχίες των γειτονικών περιοχών Βενέτο, Πιεντμόντο και Εμίλια Ρομάνια να τεθούν σε καραντίνα στις 8 Μαρτίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here