Ιστορική κατάρρευση στις ΗΠΑ με μείωση του ΑΕΠ κατά 32,9%-Αναβολή των εκλογών θέτει ο Τράμπ

 

Μια ιστορικής σημασίας κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας καταγράφουν τα στοιχεία, καθώς το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 32,9% λόγω της πανδημίας. Η αρνητική αυτή εξέλιξη,οδήγησαν τον πρόεδρο Τραμπ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις, να θέσει ευθέως με ανάρτησή του, θέμα αναβολής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, για πρώτη φορά στα συνταγματικά χρονικά της Αμερικής.

Η πτώση του ΑΕΠ

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέρρευσε με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο –η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1947, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ του 10% το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,0% το πρώτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου να σημειώσει βουτιά 34,1%.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν και η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται τον Μάιο, η δυναμική έχει επιβραδυνθεί λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό πλήττει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Θέμα εκλογών από Τραμπ

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίζει να βάλει, για πρώτη φορά ανοιχτά στο κάδρο, το ζήτημα της αναβολής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία τους ορίζεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Κογκρέσου.

Τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς στις περισσότερες βρίσκεται πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ αναρτά στο Twitter ένα μήνυμα το οποίο είναι ενδεικτικό της πρόθεσής του.

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Αξίζει να υπογραμμιστεί, βεβαίως, πως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πολλές φορές έχει ανασκευάσει στο θέμα του κορονοϊού, επικαλείται τώρα την πανδημία της Covid19. Είναι, φυσικά, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγο διάστημα αρνείτο να φορέσει μάσκα και αμφισβητούσε ευθέως διατυπώσεις της επιστημονικής κοινότητας…

Είναι σαφές πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του στην προεδρία καθώς οι παλινωδίες στην υγειονομική διαχείριση του κορονοϊού και στο κίνημα Black Lives Matter «ψαλίδισαν» σημαντικά δημοτικότητά του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here