Ιστορική η ερχόμενη Δευτέρα για την Ελλάδα-Κλείνει οριστικά ο 8ετής κύκλος των μνημονίων-ΤΙ λένε στο Μοσκοβισί, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Ρέγκλιγκ

Η ερχόμενη Δευτέρα, 20η Αυγούστου, είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα και κλείνει οριστικά ο οκταετής μαύρος κύκλος των μνημονίων. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε νέα τροχιά, με ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης και ανεργία κάτω από το 20% και με προοπτική να πετύχει βελτιώσεις μέτρων, καθώς πιάνειτου στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόστηκαν περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες από κάθε άλλο κράτος – μέλος» θυμίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Der Spiegel.

«Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ της κρίσης. Η ανεργία έχει μειωθεί κάτω από το 20%. Επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αξιοποιώντας κάθε χώρο για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική» σημειώνει σε δηλώσεις της στο ίδιο περιοδικό η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Απέκτησα τεράστιο σεβασμό για τους Έλληνες. Θα ευχόμουν οι θυσίες τους να είχαν εκτιμηθεί περισσότερο από την Γερμανία. Η κρίση στην Ευρωζώνη τελείωσε. Στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος» λέει στο γερμανικό περιοδικό και επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί πολύ στενά την κρίση στην τουρκική οικονομία και εμφανίζεται καθησυχαστικό τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος αλλά και το αποθεματικό ασφάλειας των 25 δισ. ευρώ, καθιστούν απολύτως ομαλή την πορεία εξόδου από το Πρόγραμμα.

«Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα ανοίγει νέα σελίδα και αυτό είναι οριστικό» τονίζει σε συνέντευξή του στο Newpost, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το επόμενο κρίσιμο ορόσημο για το οικονομικό επιτελείο είναι η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2019 στις αρχές Οκτωβρίου και οι διαβουλεύσεις που ενδεχομένως να γίνουν με τους Ευρωπαίους για τα περιθώρια βελτιωτικών κινήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here