Ιστορική εξέλιξη σε Μ. Ανατολή: Η Χαμάς αποσύρει τη θέση για καταστροφή του Ισραήλ, διακόπτει σχέσεις με Αδελφούς Μουσουλμάνους

Εξέλιξη ιστορικών διαστάσεων στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να ανοίξει παράθυρο ελπίδας για βελτίωση της κατάστασης και ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, έρχεται από την Χαμάς, την οργάνωση που ελέγχει την λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα αποσύρει την έκκληση για την καταστροφή του Ισραήλ και θα διακόψει τους δεσμούς της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στο νέο κείμενο με τις πολιτικές θέσεις της που θα δοθεί αργότερα τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς άλλαξε απόψε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πολιτικό του πρόγραμμα, αποδεχόμενο συγκεκριμένα ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 και εμμένοντας στον «πολιτικό» και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσής του με το Ισραήλ.

Στο έγγραφο, γραμμένο στ’ αραβικά και στ’ αγγλικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και το οποίο το κίνημα πρόσθεσε στο καταστατικό που συνέταξε το 1988, η Χαμάς εκτιμά ότι «η ίδρυση ενός εντελώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, (…) είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης».

Με τη διατύπωση αυτή, εμμέσως πλην σαφώς η Χαμάς, αναγνωρίζει τη νομιμότητα των συνόρων του κράτους του Ισραήλ, όπως είχαν διαμορφωθεί το 1967.

Η «στροφή» αυτή της Χαμάς φαίνεται ότι έχει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την Αδελφότητα.

Είναι επίσης μια προσπάθεια προσέγγισης των δυτικών χωρών, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική λόγω της στάσης της απέναντι στο Ισραήλ.

Επισήμως το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει καμία στροφή και καλεί την Χαμάς να αλλάξει έμπρακτη στάση και στο εσωτερικό της Γάζας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here