Η ιστορική δίκη της (ερχόμενης) Δευτέρας!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

 

Το στατιστικό στοιχείο μιλάει από μόνο του: Στη Μεγάλη Βρετανία που σε ότι αφορά θέματα ένταξης των ανθρώπων με αναπηρία βρίσκεται κάμποσες δεκαετίες μπροστά από την Ελλάδα καθημερινά καταγγέλλονται 200 και πλέον περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά αναπήρων, όταν στη χώρα μας η αντίστοιχη λίστα περιλαμβάνει – εδώ και ήδη μια τετραετία ισχύος του αντιρατσιστικού νόμου (4285/2014) – ένα και μοναδικό εμπίπτον στις διατάξεις του περιστατικό!

Πρόκειται για το περιστατικό ρατσιστικής βίας που κατήγγειλε ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας Ανδρέας Κουζέλης μηνύοντας με βάση τον Ν. 4285/2014 οδηγό ταξί της εταιρείας TAXIPLON για ρατσιστική επίθεση εναντίον του. Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο οδηγός ταξί εκφράζοντας με πολύ έντονο τρόπο την αποστροφή του για τη κινητική αναπηρία του (σπαστική τετραπληγία) και με την απειλή άσκησης σωματικής βίας, τον υποχρέωσε να βγει από το ταξί που είχε επιβιβαστεί αρνούμενος προσβλητικά να τον μεταφέρει στον προορισμό του. Το περιστατικό συνέβηκε δυο και κάτι χρόνια πριν (στις 25/5/2015) στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, ώρα μεταμεσονύκτια.

Η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, Δευτέρα 19 Ιουνίου και ώρα 10.00 στο Α τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών (Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 4) είναι η πρώτη στα ελληνικά χρονικά δίκη βάσει του αντιρατσιστικού νόμου η οποία αφορά καταγγελλόμενη ρατσιστική επίθεση σε βάθος ανθρώπου με αναπηρία. Υπό αυτή την έννοια η δίκη της (ερχόμενης) Δευτέρας κρίνεται ως “ιστορική” το δε κάλεσμα της Κίνησης Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία – της οποίας ο μηνυτής είναι μέλος – για παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ισοτιμία δικαιωμάτων των αναπήρων κρίνεται ως κάτι παραπάνω από εύλογο.

Όλοι (όσοι πράγματι ενδιαφέρονται) εκεί!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here