Ισραήλ: Ηττα Νετανιάχου, αβέβαιο σκηνικό

Οι κάλπες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών έκλεισαν χθες το βράδυ με τις προβλέψεις των exit polls να μην βγάζουν ξεκάθαρο νικητή.  Η διαφορά μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς δείχνει οριακή και αναδεικνύει «νικητή» τον υπερεθνικιστή Λίμπερμαν, που ζητεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε τα ξημερώματα το σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης» αναμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα.

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Νετανιάχου, αποκλείοντας τη συμμετοχή «αραβικών αντι-σιωνιστικών κομμάτων» σε αυτές τις συνομιλίες.

Ο αρχηγός του κόμματος Λικούντ δεν αναγνώρισε την ήττα του, ούτε κήρυξε την νίκη στις εκλογές την ίδια ώρα που ο βασικός αντίπαλος του, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, δήλωσε ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του κόμματος «Μπλε και Λευκό». Πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου «δεν πέτυχε στην αποστολή του».

Σύμφωνα με τα exit polls, μεγαλύτερο κόμμα αναδεικνύεται το κόμμα του Μπένι Γκάντς «Μπλε Λευκό», καθώς συγκεντρώνει 34 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ το Λικούντ κερδίζει 33 έδρες χωρίς να είναι δυνατή η πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος της εκλογικής μάχης.

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση των exit polls, o Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού, που εμφανίζεται να συγκεντρώνει 8-10 έδρες αναμένεται ότι θα παίξει ρόλο ρυθμιστή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 69,4% σύμφωνα με την ισραηλινή κεντρική εκλογική επιτροπή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here