Ισπανικές εκλογές: Οι Unidos Podemos σε άνοδο, απειλούν τον Ραχόι, διεκδικούν απόλυτη πλειοψηφία εδρών με Σοσιαλιστές

ΦΩΤΟ: BERNARDO PEREZ από την EL PAIS

 

Aπό τις 9 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών για τα 36 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην Ισπανία οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις οκτώ(9.00 ώρα Ελλάδος)ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30.

Ολες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι η συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, οι Unidos Podemos, θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Unidos Podemos είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που έχει δυναμική και γι αυτό ξεπέρασε τους σοσιαλιστές και βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ανοδικές τάσεις.

Οπως μάλιστα εκτιμά η El Pais μαζί με τους σοσιαλιστές(PSOE), είναι δυνατόν να έχουν απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο και να μπορούν να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ξεπερνώντας το Λαικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Ωστόσο τυχόν συνεργασία του PSOE με τους Unidos-Podemos απαιτεί επίπονες διαπραγματεύσεις όπως έδειξε και η εμπειρία από τις προηγούμενες  για σχηματισμό κυβέρνησης που κόλλησε μεταξύ άλλων και στις μεγάλες διαφορές στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Στο θέμα αυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές, καθώς το PSOE προτείνει μια νέα πολιτική συμφωνία Μαδρίτης-Βαρκελώνης, με περισσότερες εξουσίες, αλλά εντός Ισπανίας ενώ οι Podemos δείχνουν διάθεση να συζητήσουν το θέμα με τους Καταλανούς.

Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, επικεφαλής της-Izquierda Unida-, κληρονόμο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία, δίνει στη συμμαχία ποσοστό στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα από την εταιρεία Metroscopia, που δείχνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορεί και να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όχι μόνο υπερνικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη δύναμη, αλλά αποδυναμώνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες που αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου».

Αλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου MyWord, δείχνει ότι η πλειονότητα των Ισπανών, θα προτιμούσε μετά την 26η Ιουνίου μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Unidos Podemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η δημοσκόπηση με προσωπικές συνεντεύξεις 1.500 πολιτών διενεργήθηκε 13-16 Ιουνίου και δείχνει ότι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (PP), με 28,9% των ψήφων, ποσοστό ανάλογο με αυτό που πέτυχε στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 118-123 έδρες.

Αντίστοιχα οι Unidos Podemos φαίνεται να λαμβάνουν το 24,8% των ψήφων και 87-90 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 20,4% και 75-80 έδρες (κατά 10-15 λιγότερες από αυτές του Δεκεμβρίου).

Οι Πολίτες (Ciudadanos) διατηρούν την τέταρτη θέση με 14,4% και 38 ή 39 έδρες, έναντι 40 σήμερα.

Οι επιπτώσεις του Βrexit

Οσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit στην εκλογική συμπεριφορά των Ισπανών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι αμελητέες αν και ο Ραχόι προσδοκά οφέλη από την αβεβαιότητα που γεννά η βρετανική έξοδος. Ωστόσο το πραγματικό ζήτημα είναι η ίδια η ΕΕ και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει αξιόπιστη και  ελκυστική για τους πολίτες.

«Χρησιμοποιούν το Brexit ως όπλο για να μας χτυπήσουν στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.ν«Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή θα πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο ηγέτης των Podemos που εμφανίζεται να προσεγγίζει την σοσιαλδημοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Podemos κρατούν αποστάσεις ακόμα και από την Βενεζουέλα του Μαδούρο, ενώ τα οι σημαίες με τα σφυροδρέπανα-σύμβολα της Ενωμενης Αριστεράς, αποτραβήχθηκαν διακριτικά από το πολιτικό προσκήνιο και τις συγκεντρώσεις.

Και υποκλοπές στο προεκλογικό μενού

Αίσθηση προκάλεσαν στη προεκλογική περίοδο οι αποκαλύψεις, μέσω υποκλοπών, ότι ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ραχόι έψαχνε το παρελθόν των πολιτικών απο την Καταλονία με σκοπό να τους προκαλέσει βλάβη στις εκλογές. Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην Ισπανία και έρχεται να προστεθεί στο βουνό σκανδάλων που ταλανίζει το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα Politico αποκάλυψε τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ με τον επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς της Καταλονίας.

Ο υπουργός ενδιαφερόταν για το αν υπάρχουν ατασθαλίες κατά συγκεκριμένων πολιτικών της Καταλονίας, προφανώς αντιπάλων του Λαϊκού Κόμματος, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς.

Οι συνομιλίες είχαν γίνει πριν από δύο περίπου χρόνια στο γραφείο του υπουργού.

Ο επικεφαλής του Γραφείου κατά της Διαφθοράς, Ντανιέλ ντε Αλφόνσο, περιγράφεται από τα ισπανικά ΜΜΕ ως άτομο ικανό στις δημόσιες σχέσεις και ακόμα πιο ικανό στο να διατηρεί φιλίες με πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here