Ισπανία: Ο Ιγγλέσιας αποχωρεί από την πολιτική μετά την αποτυχία της Μαδρίτης-Μεγάλη νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος

«Παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής, ώστε να μην σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Με αυτή τη φράση ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε ηλικία 42 ετών, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική. Μια δήλωση που έγινε μετά την ήττα της Αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη.

«Αποτύχαμε», φέρεται να είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο Ιγκλέσιας, ιδρυτής και ως σήμερα ηγέτης των Podemos.

Τα αποτελέσματα

Με περισσότερο από το 70% των ψήφων να έχουν ήδη καταμετρηθεί, το Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, δείχνει πως κερδίζει τις εκλογές στην Κοινότητα της Μαδρίτης και η υποψήφιά του, Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, χρειάζεται την υποστήριξη του Vox για να επανεκλεγεί περιφερειακή πρόεδρος στην πρωτεύουσα.

Με την καταμέτρηση αυτού του ποσοστού των ψήφων, το συντηρητικό κόμμα «σαρώνει», επαληθεύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φτάνει τις 64 έδρες και ξεπερνά το αριστερό μπλοκ, το οποίο μένει στις 59.

Ο ακροδεξιος σχηματισμός (Vox) αποκτά 13 έδρες, με την προσθήκη των οποιών οι συντηρητικοί ξεπερνούν τους 69 απαραίτητους βουλευτές για να φτάσουν στην απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης.

Μετά την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων, που «έδειξαν» νίκη της Αγιούσο, ο εκπρόσωπος του Vox τόνισε πως «οι έδρες του κόμματος είναι στη διάθεση της Αγιούσο για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυξημένα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ πριν από τις εκλογές, αφού αρκετοί υποψήφιοι έλαβαν απειλές θανάτου.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Τρίτης και η προσέλευση κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν υψηλή καθώς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here