Ισπανία: Κατάσχεσαν υπολογιστές δημοσιογράφων που ερευνούσαν υπόθεση διαφθοράς

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, υπερασπιζόμενοι το δημοσιογραφικό απόρρητο,  διαμαρτυρόμενοι για την κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών από συναδέλφους τους που ερευνούσαν μια υπόθεση διαφθοράς.

«Χωρίς δημοσιογραφία δεν υπάρχει δημοκρατία» εγραφαν στο πανό τους ενώ σε άλλο έγραφαν «Το δικό μας επαγγελματικό απόρρητο είναι το δικό σας δικαίωμα στην ενημέρωση»

Οι κατασχέσεις έγιναν προ 4 ημερών στην Πάλμα δε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες, στα ανοιχτά (ας πούμε) της Βαρκελώνης. Τα πιο γνωστά νησιά είναι η Μαγιόρκα και η Μινόρκα, έχουν δε πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου και αποτελούν αυτόνομη επαρχία στην οποία ομιλούνται ισπανικά και καταλανικά.

Ένας δικαστής στη Μαγιορκα διέταξε την κατάσχεση των κινητών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαφόρων εγγράφων που είχαν στην κατοχή τους δύο δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, εργαζόμενοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Europa Press και στην εφημερίδα Diario de Mallorca. Η δικαιολογία των δικαστικών για την κατάσχεση, ήταν πώς διέρρευσε στον Τύπο μια έκθεση της αστυνομίας για σκάνδαλο διαφθοράς στις Βαλεαρίδες. Στην υπόθεση  εμπλέκεται  ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων με διασυνδέσεις στην Αστυνομία αλλά και στον χώρο της πολιτικής.

Ο δικαστής με την εντολή του ζήτησε να εξεταστεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα μηνύματα που αντάλλασσαν στο WhatsApp και σε άλλα δίκτυα οι δύο δημοσιογράφοι. Υποτίθεται ότι το πρόβλημα είναι το ποιος έδωσε την έκθεση στον Τύπο….

Δημοσιογραφικές ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κατήγγειλαν την παραβίαση του δημοσιογραφικού απορρήτου, η οποία προστατεύεται από τον νόμο.

«Δεν πρόκειται μόνο για επίθεση στην ελευθεροτυπία και τους δημοσιογράφους αλλά και στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Οταν καταργείται το απορρητο, αυτομάτως όλες οι πηγές πληροφόρησης σωπαίνουν και κανείς δεν εμπιστεύεται το δημοσιογράφο», είπε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των δημοσιογραφικών ενώσεων, Αγκουστίν Γιανέλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here