Ισπανία: Δεν ξαναπουλάμε βόμβες στους Σαουδάραβες – Θα τους επιστρέψουμε 9 εκατ. ευρώ

Τέλος στις πωλήσεις βομβών στη Σαουδική Αραβία έβαλε η ισπανική κυβέρνηση,  επειδή οι βόμβες ίσως χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την ειδηση αλλά  απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών ειχε υπογραφει το 2015  για  αφορούσε στην πώληση 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ. Η Ισπανία θα επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία 9,2 εκατομμύρια ευρώ που ειχαν προκαταβληθεί για το συγκεκριμένο  στρατιωτικό υλικό.

Η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και στους συμμάχους της έχουν επικριθεί από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις.

Πιθανόν η ισπανική κυβέρνηση να επηρεάστηκε απο την τελευταίο βομβαρδισμό που ειχε ως θύματα παιδιά που επέβαιναν σε σχολικό λεωφορείο, όμως γενικά ο πόλεμος εναντίον των ανταρτών της Υεμένης έχει «περάσει στα ψιλά»  και οι Αμερικανοί  εξοπλίζουν κανονικά τους Σαουδάραβες στο τοπικό τους παιγχνίδι μια που συμπίπτει να είναι και αντιρωσικο.

Συγκεκριμένα οι Σαουδάραβες (σουνίτες αλλά και φιλόδοξοι) τα βάζουν με όποιον ευθυγραμμίζεται με το Ιράν (σιίτες και επίσης φιλόδοξοι).  Το θέμα είναι ποιος θα κάνει κουμάντο στον αραβόφωνο κόσμο και τώρα που οι Αμερικανοί  εξουδετέρωσαν ουσιαστικά τη φιλορωσικη Συρία και το Ιράκ, απομένουν ως  μονομάχοι Ιράν και Σαουδική Αραβία. Η Υεμένη ανήκε στο στρατόπεδο της Σαουδικής Αραβίας μέχρι  που ξέσπασε εξέγερση και ανατράπηκε η κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί γενικά έχασαν σημαντικό έδαφος και επιρροή στην περιοχή μετά την αποτυχία τους στη Συρία και πλέον στον αραβικό κόσμο  την πρωτοκαθεδρία την πήραν οι Ρώσοι.

Η στάση των Ισπανών μπορεί να σχετίζεται και με άλλες τάσεις στην ΕΕ για αποστασιοποίηση απο τις αμερικανικές επιλογές στον αραβόφωνο κόσμο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here