Ισπανία: Χωρίς κάλπες κινδυνεύει να μείνει το Καταλανικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Σοβαρό τεχνικό και όχι μόνο πρόβλημα αντιμετωπίζει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας που έχει ορισθεί για την 1η Οκτωβρίου. Εκτός των πιέσεων και των καταγγελιών της Μαδρίτης για παράνομη διαδικασία, η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να μην έχουν εξασφαλισθεί οι 8.000 κάλπες που απαιτούνται για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Και αυτό συμβαίνει γιατί τρεις μήνες πριν το δημοψήφισμα, οι δύο προμηθεύτριες εταιρείες για τις απαιτούμενες 8.000 κάλπες, αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό, που κηρύχθηκε ‘άγονος’.

Η καταλανική κυβέρνηση, που από την πλευρά της τόνισε πως στις προτάσεις των δύο εταιρειών «δεν πληρούνταν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια», θα εξεύρει νέους «εγγυημένους» τρόπους για την εξασφάλιση των καλπών. Σύμφωνα με πηγές, μία από τις εταιρείες αρνήθηκε να τροποποιήσει το σχήμα της κάλπης, ενώ η άλλη δεν παρείχε τα απαιτούμενα έγγραφα.

Την ίδια στιγμή που η καταλανική κυβέρνηση κήρυσσε άγονο τον διαγωνισμό, ταυτόχρονα καλούσε τη Μαδρίτη να σταματήσει να ασκεί πιέσεις στους προμηθευτές. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μπορεί μεν να αρνείται πως ασκεί τέτοιες πιέσεις, όμως από την άλλη πλευρά προειδοποιεί για τις ποινικές κυρώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει όποιος συνδράμει μία τέτοια μονομερή, μη αναγνωρισμένη από την κεντρική κυβέρνηση και το Σύνταγμα, ενέργεια.

Πλέον, μετά το μέγα πρόβλημα του πώς θα μπορέσουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα οι Καταλανοί του εξωτερικού, στην κυβέρνηση του Κάρλες Πιτζμόντ έρχεται να προστεθεί άλλος ένας πονοκέφαλος. Αυτός δεν αφορά απλώς την τεχνική πλευρά του διαγωνισμού, όσο τις διαφωνίες που προέκυψαν από την «σύγχυση» που δημιούργησε η απειλή να μείνει η Καταλωνία χωρίς κάλπες (όπως τόνισε η αριστερή παράταξη CUP) και την δίωρη κι αγχώδη έκτακτη σύσκεψη που ακολούθησε.

Η σύσκεψη έληξε με την δέσμευση του Πιτζμόντ, ότι το πρόβλημα με τις κάλπες «θα επιλυθεί», όμως στη διάρκειά της έγιναν πάλι εμφανείς οι διαφορές που διχάζουν τις δύο κύριες παρατάξεις του Junts Pel Si (Μαζύ για το Ναι): τη δεξιά PDeCAT και την αριστερή ERC, για τους χειρισμούς της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Πλέον, μία πιθανή λύση για το πρόβλημα που προέκυψε με τις κάλπες είναι να υπογράψουν από κοινού ο Πιτζμόντ κι ο ηγέτης της ERC Οριόλ Τζουνκέρας διάταγμα για απ’ ευθείας αγορά τους, αναλαμβάνοντας συνάμα και την ποινική ευθύνη γι’ αυτό.

Το φιάσκο με τις κάλπες ‘έσκασε’ μία εβδομάδα προτού ο Πιτζμόντ παρουσιάσει τη μέθοδο με την οποία η κυβέρνησή του θα εξασφαλίσει πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει στην πράξη το αποτέλεσμά της, παρά την όποια απαγόρευση από το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Τώρα πλέον θα πρέπει να τρέξει ώστε να εξασφαλίσει ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα κάλπες όπου οι πολίτες θα καταθέσουν την βούλησή τους.

Πηγή: El Pais – ΑΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here