Ισπανία: Αλλαγή σκηνικού με μεγάλη επίδοση Podemos, αδύναμη πρωτιά Ραχόι- Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ιγκλέσιας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ)

Σημαντική εκλογική επίδοση, που ξεπερνά το 20% των ψήφων καταγράφει σύμφωνα  με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα των Ισπανικών εκλογών, το κόμμα των Podemos οι οποίοι αναδεικνύονται στους πραγματικούς νικητές των εκλογών και σε ουσιαστικούς ρυθμιστές της πολιτικής ζωής στην Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα των Podemos. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας.

Οπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, το αποτέλεσμα δίνει, υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, των Podemos,της Ενωμένης Αριστεράς και κάποιων τοπικών κομμάτων, οι οποίοι όλοι μαζί συγκεντρώνουν 180 έδρες από τις 350 της Ισπανικής Βουλής, έχουν δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία.

 Με καταμετρημένο το 99.69% των ψήφων έδρες και ποσοστά έχουν ως εξής:

Seats

PP(Λαικό Κόμμα)

123

PSOE(Σοσιαλιστές)

90

Podemos

69
Seats

Ciudadanos

40

Others

26

IU-UPeC

2

Βέβαια το Λαικό Κόμμα του Μ. Ραχόι έρχεται πρώτο όπως αναμενόταν αλλά με κουτσουρεμένη δύναμη και έδρες που του στερούν την δυνατότητα αυτοδυναμίας. Εάν τα αποτελέσματα μείνουν ως έχουν τώρα, τότε το Λαικό Κόμμα για να συγκροτήσει κυβέρνηση πρέπει να συμμαχήσει οπωσδήποτε με τους Σοσιαλιστές, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η συμμαχία, μετά την έντονη αποδοκιμασία του δικομματισμού και του παλαιού πολιτικού κόσμου από τους Ισπανούς ψηφοφόρους.

Κυβέρνηση αριστεράς ενόψει;

Εν τω μεταξύ, ομάδα αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί, συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Η Καταλονία μαζί με τη Βαλένθια είναι οι μόνες περιοχές, στις οποίες επικράτησαν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους. Στον εκλογικό χάρτη της υπόλοιπης χώρας επικρατεί το ΡΡ, εκτός από τον Νότο όπου το PSOE διατηρεί, ιδίως στην Ανδαλουσία, το πολιτικό φέουδό του.

Νωρίτερα τα exit polls έδιναν τα παρακάτω ποσοστά:

Embedded image permalink

Tα exit polls  της Ισπανικής Δημόσιας Τηλεόρασης έδιναν στον Λαικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. το 26,8% των ψήφων και 114-128 έδρες από τις 350 του Ισπανικού Κοινοβουλίου. Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 81-85 έδρες , οι Podemos με 6-80 έδρες και οι Ciudadanos, το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα των πολιτών,  με 47-50 έδρες.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here