Ισπανία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες Σοσιαλιστών-Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης

Σε νέο αδιέξοδο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις του ισπανικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού Κόμματος (PSOE) με τους Podemos, οι οποίοι κατέθεσαν το πρωί της Τρίτης πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας, την οποία όμως οι ίδιοι είχαν απορρίψει τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο οι Podemos και οι Σοσιαλιστές θα μοιράζονται τις κυβερνητικές θέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το PSOE, πλέον υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά και σοβαρές διαφωνίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η καταλανική κρίση.

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα προσθέτει ότι υπάρχουν επίσης «πολύ σημαντικές διαφορές σε θέματα διαχείρισης του κράτους», ενώ τονίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις θέσεις των Unidas Podemos από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα».

Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής προστασίας, και τα υπουργεία που υπάγονται σε αυτήν: δικαιοσύνη, υγεία, προστασία των παιδιών, στέγαση, εργασία και κοινωνική ασφάλιση. Οι Podemos ζητούν να συμπεριληφθούν θέματα μετανάστευσης, οικολογικής μετάβασης ή να αντικατασταθούν κάποια από αυτά με το χαρτοφυλάκιο αγροτικής πολιτικής και αλιείας. Την ίδια περίπου πρόταση είχε κάνει ο Πέδρο Σάντσεθ το περασμένο Ιούλιο και οι Podemos την απέρριψαν, λέγοντας ότι επρόκειτο για χαρτοφυλάκια «κενά περιεχομένου».

Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πλέον δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τους Unidas Podemos και θα επιδιώξουν να κυβερνήσουν μόνοι τους «με μια κυβερνητική δομή διαφανή και αποτελεσματική, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο δύο κυβερνήσεων μέσα στην ίδια κυβέρνηση».

Πολύ σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των Podemos από τους Σοσιαλιστές έπαιξε και το ζήτημα της Καταλονίας, καθώς το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας συχνά έχει αναφερθεί σε «πολιτικούς κρατουμένους» όσον αφορά τους Καταλανούς ηγέτες που διώκονται για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, ζητώντας επίσης την έναρξη διαλόγου μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης.

Από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και ο Σάντσεθ δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους Καταλανούς, εκφράζει σαφώς τη θέση ότι πρέπει να τηρηθεί η ισπανική συνταγματική τάξη και να μην αποσχιστεί η Καταλονία.

Στο πλαίσιο των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, πάντως, οι Podemos είχαν υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή του PSOE όσον αφορά την Καταλονία, ωστόσο οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τους εμπιστευθούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here