Ίσως και να βαίνει σε αποκλιμάκωση το ρωσικό ζήτημα- Εξέφρασαν δυσαρέσκεια στον πρέσβη μας, οχι όμως (ακόμα) συμμετρικές απελάσεις

Ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, που κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο ρωσικό ΥΠΕΞ, δεν ενημερώθηκε περί αντιμέτρων για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και η συζήτηση που έγινε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήπια και όχι «κατσάδιασμα» όπως το παρουσιάζουν αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.

Φυσικά κανείς δεν ήταν μέσα στο δωμάτιο, στην κατ’ ιδίαν ενημέρωση του πρέσβη, όμως πληροφορίες θέλουν τους τόνους χαμηλούς. Οπως είχε διαρρεύσει, θα συνεζητείτο τόσο η απέλαση των Ρώσων και τα αντίμετρα,  όσο και η αγανακτισμένη απάντηση του ελληνικού υπΕΞ στα σχόλια περί «αμερικανικού δακτύλου» που «έσυρε την Ελλαδα σε προβοκάτσια χωρίς στοιχεία» (δηλώσεις Ζαχάροβα).

Τελικά τα αντίμετρα δεν τέθηκαν όπως φαίνεται -προς το παρόν. Επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κυρία Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού προς τη χώρα μας και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο. Σύμφωνα,  με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Η επισημη ανακοίνωση του ρωσικού υπΕΞ αναφέρει:

«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Εντούτοις ακόμα κι αν θεωρηθεί ότι η ανωτέρω ανακοίνωση εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, η διγλωσσία στη διπλωματία είναι δεδομένη και καθεστώς. Συχνά γλυκομιλάς ενώ θέλεις να μαχαιρώσεις και άλλοτε, απεναντιας, δείχνεις πώς θέλεις να μαχαιρώσεις, ενώ θέλεις κατα βάθος  «να τα βρεις» με τον απέναντί σου, για το αμοιβαιο συμφέρον. Επίσης συχνά άλλα δείχνεις προς τρίτα κράτη και άλλα προς τα άμεσα ενδιαφερόμενα.

Οι Ρώσοι δεν μπορούν να παραδεχτούν οιαδήποτε ανάμιξη  στα εσωτερικά της Ελλάδας ή της fYROM, και οφείλουν τυπικά να αντιδράσουν. Επίσης έχουν ζωτικά συμφέροντα στα Βαλκάνια, να μη επεκταθεί επ ουδενί περισσότερο το ΝΑΤΟ. Είναι βέβαιο ότι δεν θα κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια -και ότι δεν θα καθήσουν με σταυρωμένα χέρια ούτε στο μέλλον. Τα δε αντίμετρα είναι λογικά ανεμενόμενα, ακόμα κι αν ξέρουν ότι το παρατράβηξαν, γιατί αν δεν τα λάβουν είναι σαν να ομολογούν ότι οι 4 Ρώσοι όντως λειτουργούσαν σκοτεινά.

Έχουν συνάμα το -ας πούμε- παράπονο ότι ενώ θεωρούσαν πως εξυπηρετούσουν και την Ελλάδα στο ονοματολογικό και ότι στήριζαν τη χώρα μας σε διάφορα εθνικά ζητήματα, εκείνη για ψύλλου πήδημα (όπως το βλέπουν εκείνοι) έφτασε σε απελάσεις. Επίσης θεωρούσαν (και θεωρούν)  ότι η Ελλάδα κάνει τα στραβά μάτια στη δράση άλλων «εκπροσώπων» ή και κανονικών πρακτόρων που δρουν ανενόχλητοι στη χώρα.

Όμως δεν ήταν ακριβώς ψύλλου πήδημα όσα εκνεύρισαν το ελληνικό υπΕΞ  και το γνωρίζουν, και είχαν ενημερωθεί από μήνες για τη δράση συγκεκριμένων προσώπων που το είχαν παραξηλώσει.

Ανεξαρτήτως του αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το ελληνικό υπΕΞ στη βιασύνη να ενταχθεί η fYROM στο ΝΑΤΟ και στο να αποκλίνει ελαφρώς (αβαντάροντας υπέρμετρα ίσως το ΝΑΤΟ) από την παραδοσιακά πολύ καλη σχέση της χωρας μας  με τη Ρωσία,  η φιλορωσική πολιτική έχει και τα όριά της. Ειδικά όταν εκπρόσωποι και «εκπρόσωποι» της Ρωσίας (όχι μόνον διπλωμάτες)  έριχναν από καιρό λάδι στη φωτιά και με μάλλον πολύ θράσος (ή ίσως από ανοησία  των «εκπροσώπων» των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα) έφτασαν στο σημείο να προσεγγίζουν  άγαρμπα και με ποινικά κολάσιμο τρόπο (υπόσχεση οικονομικού οφέλους)  συγκεκριμένα άτομα, χωρίς καν να μπαίνουν στον κοπο να κινηθούν διακριτικά. Αν μη τι άλλο, δηλαδή, οι παρεμβάσεις ήταν και χοντροκομμένες.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα πούμε «περασμένα ξεχασμένα» γιατί κι εμείς χρειαζόμαστε τη Ρωσία φιλική αλλά και οι Ρώσοι ξέρουν ότι όσο μικρή κι αν είναι η Ελλάδα, τους έχει σταθεί με τον τρόπο της  και τις λιγοστές της δυνάμεις όσο μπορούσε και στα θέματα της Κριμαίας, και του εμπάργκο αλλά και του Σκριπάλ….Πιθανόν βεβαια εξαιτίας αυτής της φιλορωσικής μας στάσης να έφτασαν και στο σημείο να θεωρούν ότι «τους παίρνει» να διαβούν το Ρουβικωνα με απαράδεκτες πρακτικές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here