Ισμήνη Μπάρακλη: Το μυστικό της πεταλούδας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Τιποτένιος ο άνθρωπος,

οσμή από χώμα, καρτερεί τα φτερά να πετάξει,

να ξυπνήσει μια μέρα πεταλούδα.

Μυστικός ο αγώνας, κρυφός, μόνο για κείνον».

Τέσσερις γυναίκες στο χθες και το σήμερα ξεδιπλώνουν έναν τρισυπόστατο άντρα, ορίζοντας μοιραία και αμετάκλητα τη ζωή του, αυτή του Φραγκούλη του Ληστή, του Αυγουστή Παπαδάκη, του Γέροντα Ιωάννη• ενός επικίνδυνου ανθρώπου, ενός μοναδικά υπέροχου άντρα, ενός ταπεινού ασκητή… Ένας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωής του, κεντώντας σταυροβελονιά παρόν με παρελθόν… Ο ταραγμένος βίος ενός αμαρτωλού που τα βήματά του θα τον οδηγήσουν μέχρι τα πιο βαθιά μονοπάτια της αγάπης. Η παρανομία, τα πάθη, το έγκλημα θα συγκρουστούν με το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης, τη συνείδηση. Κι ένας ισόβιος αγώνας ξεκινά, με τρόπαιο την κάθαρση και τίμημα τον αβάσταχτο έρωτα ανάμεσα σ’ έναν άντρα με σκοτεινό παρελθόν και μια γυναίκα με λαμπρό μέλλον… Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως τις ζωές των ανθρώπων; Μιλάμε με την Ισμήνη Μπάρακλη, συγγραφέα του βιβλίου Το μυστικό της πεταλούδας εκδόσεις Ψυχογιός.

-Το μυστικό της πεταλούδας, ο κύκλος ζωής του πρωταγωνιστή σας;

Με τρεις λέξεις: Θηρίο, Άνθρωπος, Θεός.

-Ο ταραγμένος βίος ενός τρισυπόστατου άνδρα;

Ο συγκλονιστικός βίος ενός ανθρώπου μέσα από τρείς διαφορετικές όψεις, από τα ταραγμένα χρόνια της νιότης του μέχρι το φωτεινό τέλος του: Ο Φραγκούλης ο ληστής, ο Αυγουστής Παπαδάκης, ο γέροντα Ιωάννης. Ένας αδίστακτος άντρας, ένας γοητευτικά υπέροχος άνθρωπος, ένας ταπεινός ασκητής, που αναπόφευκτα θα μετεωρίσει τη συνείδηση του αναγνώστη στο μεταίχμιο: Φονιάς ή Άγιος;  Φυγάς ή Ήρωας;

-Έρωτας και πάθη συγκρούονται με τη συνείδηση;

Η αέναη πάλη του ανθρώπου, το μακρύ ταξίδι του από το σκοτάδι στο φως. Η μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα που ομοιάζει πολύ με το ταξίδι της ψυχής που προσπαθεί να απαλλαχθεί από τα πάθη της, τα ελαττώματά της και να πετάξει ελεύθερη.

-Οι ζωές των ανθρώπων μεσα απο αδιέξοδους έρωτες;

Κι όμως. Αδιέξοδοι έρωτες, φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων, τους σπρώχνουν σε φωτεινότερα μονοπάτια, τους αποθεώνουν, καθώς ο Αυγουστής και η Ευαγγελία συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν και μετά το τέλος της ερωτικής τους σχέσης και ίσως αυτό φανερώνει την ποιότητα της αγάπης που ανέπτυξαν.

-Με υπόβαθρο το καζαντζακικό ξύπνημα της πεταλούδας…

Το Καζαντζακικό ξύπνημα, ήταν πρόωρο, δεν πραγματώθηκε την κατάλληλη στιγμή, γι αυτό δεν τελεσφόρησε. Η μεταμόρφωση του Αυγουστή συμβαίνει σε στιγμή ώριμη για τον ήρωα, επίγνωσης, καθώς για να ευδοκιμήσει μια τόσο σπουδαία αλλαγή, χρειάζεται το απόλυτο πλήρωμα του χρόνου, και τότε αντιδρά η συνείδησή του, το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης του ανθρώπου, και συντετριμμένος θα αναζητήσει λύτρωση από τα πάθη του και θα αγωνιστεί για τη μεταμέλειά του. Τίποτα δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

-Το πρώτο σας βιβλίο στον Ψυχογιό;

Το έκτο μου μυθιστόρημα και το πρώτο που με βρίσκει στο νέο μου εκδοτικό σπίτι, στις εκδόσεις Ψυχογιός, πολύ χαρούμενη κι ευγνώμων στους ανθρώπους των εκδόσεων που στέκονται με αγάπη και σεβασμό δίπλα στο βιβλίο μου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here