ΙΣΛΑΝΔΙΑ: μια χώρα με λογοτεχνική αύρα

 

από την Μελίνα Ηλιοπούλου

Το ταξίδι στην Ισλανδία είναι μια αποκάλυψη. Μετά την επιστροφή πραγματικά δε μπορείς να περιγράψεις με λόγια αυτά που έχεις δει. Λάτρεψα αυτή τη βορινή γωνιά της Ευρώπης, που έχει δημιουργήσει συνθήκες επιλεκτικής απομόνωσης. Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν ήταν παγωμένη. Με το λιώσιμο των πάγων το έδαφος έγινε πιο ελαφρύ και αναδύθηκε.

Ένα ταξίδι που αναστατώνει τις αισθήσεις, είναι μια διαδικασία μύησης σε μια χώρα μεγάλων εκπλήξεων. Σε αυτή τη χώρα νιώθεις τόσο μικρός, μπροστά στη δύναμη της φύσης. Η συνύπαρξη των πάγων με τα ηφαίστεια δημιουργούν ένα τοπίο αντιθέσεων. Το λευκό με το μαύρο  σε μεταφέρουν σε μια παρτίδα σκάκι, που τελικά δε ξέρουμε ποιος θα επικρατήσει. Η Ισλανδία χάνει περίπου έντεκα δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως και οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι τετρακόσιοι παγετώνες του νησιού θα εξαφανιστούν μέχρι το 2200. Αυτοί καλύπτουν περίπου το 11% της επιφάνειας της χώρας και πραγματικά δημιουργούν μοναδικές εικόνες. Όμως, η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιες αλλαγές σε αυτό το ξεχωριστό τοπίο της Ισλανδίας. Αυτή είναι η πιο μεγάλη αλήθεια, το φετινό ζεστό ισλανδικό καλοκαίρι παρατήρησα με τα μάτια μου τον αργό «θάνατο» του τεράστιου παγετώνα Okjokull, που προειδοποιεί ότι απαιτείται δράση για την πρόληψη της αλλαγής του κλίματος.

Οι κάτοικοι της Ισλανδίας ζουν υπό τη σκιά πάνω από εκατό ηφαιστείων, εκ των οποίων τα πενήντα πέντε είναι ενεργά. Στη νότια πλευρά του νησιού το μαύρο της λάβας κυριαρχεί και δημιουργεί κινηματογραφικά σκηνικά. Στη μαύρη παραλία νιώθεις την παρουσία της λάβας παντού, σχηματισμοί μοναδικοί. Το τοπίο απόκοσμο, οι αισθήσεις σε εγρήγορση. Ο ήχος του ωκεανού, η δύναμη του νερού που μπορεί να σε ρουφήξει  και ο επισκέπτης στέκεται παρατηρητής σε αυτό το μεγαλείο της φύσης.

Η Ισλανδία είναι μια διαρκής έκπληξη, ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό. Κάνοντας την κυκλική διαδρομή με αφετηρία το Ρέικιαβικ την βορειότερη πρωτεύουσα στον κόσμο, απολαμβάνεις ατελείωτες διαδρομές και ξεχωριστά τοπία. Μόνιμη συντροφιά τα πρόβατα, συναντάς περισσότερα και από ανθρώπους. Η χώρα φιλοξενεί επτακόσιες χιλιάδες πρόβατα, τρεις φορές περισσότερα από τους Ισλανδούς. Όλη την καλοκαιρινή περίοδο βόσκουν ελεύθερα, έχοντας συντροφιά τα πανέμορφα ισλανδικά άλογα, Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην ισλανδική εξοχή θαυμάζεις μοναδικούς καταρράκτες,  τόσους πολλούς που στο τέλος ξεχνάς τα ονόματα τους. Οι ήχοι του νερού των καταρρακτών πάντα σε ταξιδεύουν και σε ηρεμούν, για να ακολουθήσει η λίμνη Myvatn με τους υπέροχους ψευδοκρατήρες, μια εξαιρετικά ενεργή γεωθερμική περιοχή. Το περίφημο ηφαίστειο Viti στεφανώνει την περιοχή και δημιουργεί ένα σεληνιακό τοπίο. Ένα αληθινό γεωθερμικό θαύμα με θερμές πηγές λάσπης, φυσικούς αεραγωγούς, μαύρα ποτάμια και φυσαλίδες που αναβλύζουν καπνό.

Σε αυτό το ταξίδι, ο ταξιδιώτης γίνεται εξερευνητής. Αφού ελέγξετε το σημείο σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας, θα θαυμάσετε και το πρώτο υπαίθριο εκλεγμένο κοινοβούλιο του κόσμου. Aπό τις καλύτερες στιγμές αυτού του ταξιδιού είναι η παρατήρηση φάλαινας με αφετηρία το ψαροχώρι Husavik και η παρατήρηση των θερμοπιδάκων στην περιοχή Geysir.  Δε θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ για αυτό, κάθε οχτώ με δέκα λεπτά, μπορείτε να παρακολουθήσετε το νερό εκρήγνυται από το έδαφος. Σε αυτό το οδοιπορικό μια βουτιά στη Blue Lagoon αποζημιώνει πάντα.

Η Ισλανδία διαθέτει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας παγκοσμίως και 0% αναλφαβητισμό. Το νησί έχει λογοτεχνική αύρα. Οι Ισλανδοί λατρεύουν το διάβασμα και το γράψιμο. Θεωρούνται από τους πιο μορφωμένους λαούς του κόσμου. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλό και η χώρα εξαιρετικά ακριβή. Η κύρια διατροφή είναι το ψάρι, με πρωταγωνιστή τον μπακαλιάρο που τον μαγειρεύουν υπέροχα. Η μυθολογία είναι κομμάτι δυνατό μέσα στην καθημερινότητα τους. Ιδιαίτερα προληπτικός λαός με μια υπαινικτική μυστικοπάθεια, που τους χαρίζει μια γοητεία. Οι Ισλανδοί έχουν μια γνήσια καλοσύνη και πάντα διαχέονται από το αίσθημα ελευθερίας, κληρονομιά από τους Βίκινγκς, που το αίμα τρέχει ακόμα στις φλέβες τους.

Πότε επισκέπτομαι την Ισλανδία: Καλύτερη εποχή το καλοκαίρι

Πώς πάμε: Με Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης ή οργανωμένα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Manessis

Που μένουμε: Iceland Maritime Reykjavik Hotel

Kea Akureyri, Geysir Hotel.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here