Iskra: Στόχος του ανασχηματισμού η απομάκρυνση Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για τους γνωστούς πολτικούς λόγους, Βαλαβάνη, σύμφωνα με τον ιστότοπο Iskra, ο οποίος -ως γνωστό- απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. 

Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο συντάκτης του κειμένου Σπύρος Βρανάς τονίζει ότι όσο κι αν η απομάκρυνση των «τριών» ήταν περίπου αναμενόμενη, δεν παύει να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο.

Ολόκληρο το κείμενο του Iskra:

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (17/7) ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για τους γνωστούς πολτικούς λόγους, Βαλαβάνη.

Όσο κι αν η απομάκρυνση των «τριών» ήταν περίπου αναμενόμενη, μετά και την διαφοροποίησή τους στις ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο μνημόνιο, το οποίο και καταψήφισαν, δεν παύει η απομάκρυνσή τους να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο.

Συνεργάτες του Παναγ. Λαφαζάνη υπογράμμιζαν ότι για τον ίδιο η διατήρηση θέσεων και αξιωμάτων δεν μπορεί να έχει ως αντάλλαγμα εκπτώσεις σε όσα ο ίδιος θεωρεί ζητήματα αρχών για την Αριστερά και θεμελιώδη συμφέροντα για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

Οι ίδιοι συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του η κυβέρνηση, δεν πρέπει να παγιδευθούν σε έναν ολισθηρό «μονόδρομο» που προδιαγράφει η απαράδεκτη συμφωνία με τους «θεσμούς» αλλά να βρουν τη δύναμη να καταστήσουν προσωρινές τις πολιτικές αναδιπλώσεις και να αποτρέψουν πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αναίρεση και ακύρωση τις ριζοσπαστικές προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Άλλοι παρατηρητές τόνιζαν ότι πέραν της απομάκρυνσης των «τριών» , ο ανασχηματισμός μάλλον δεν είχε καμία άλλη πολιτική αξία, εκτός και αν αξιολογηθεί ως τέτοια η περαιτέρω διεύρυνση του αριθμητικού δυναμικού της κυβέρνησης, κατά το πρότυπο πρηγούμενων περιόδων με «στοχευμένες»και «επιλεκτικές» τοποθετήσεις προσώπων.

 

Συγκεκριμένα ο ανασχηματισμός έχει ως ακολούθως :

Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών αναβάλλεται για τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές».

Τη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναλαμβάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας.

Υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αναπληρωτές τους Τρύφωνα Αλεξιάδη (έσοδα) και Δημήτρη Μάρδα (Γενικό Λογιστήριο Κράτους).

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων τοποθετείται ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ, θέση την οποία κατείχε έως τώρα ο «αντάρτης» του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης. Παράλληλα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας.

Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που αναβαθμίζεται σε υπουργό από αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη θέση του επίσης «αντάρτη» αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ήσυχου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας.

Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού παρά των Πρωθυπουργώ αναλαμβάνει η Όλγα Πετροβασίλη. Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναλαμβάνει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μαζί με τους Νίκο Φίλη και Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

Αλλαγές επέρχονται και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τη θέση του παραιτηθέντος αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκου Χουντή, τοποθετείται η καθηγήτρια Σία Αναγνωστοπούλου. Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο αναλαμβάνει ο Γιάννης Αμανατίδης.

Τέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο εισέρχεται ως νέο πρόσωπο ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παύλος Πολάκης. Στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια δεν έγιναν αλλαγές προσώπων.

Στην ίδια ιστοσελίδα μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο «Δρόμοι» και το παρακάτω: 

Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
Υπάρχουν δρόμοι στενοί
Δρόμοι ανηφορικοί
Δρόμοι αδιέξοδοι κι αδιάβατοι.

Ευτυχής είν’ αυτός
Που ξεκινώντας από ένα μικρό μονοπάτι
Φτάνει κάποτε στη μεγάλη λεωφόρο
Χωρίς να λερώσει την ψυχή του
Παρά μόνο τα πόδια του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here