Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Αναιρέσεις κατά απαλλαγών Χαρδούβελη, Σαββαΐδου

Αναίρεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που ομόφωνα πριν από λίγες μέρες έκρινε αθώο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες, ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αναίρεση ασκήθηκε επίσης και για απαλλακτικό βούλευμα  για την πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμαμτείας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν κατηγορούμενος για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και τόσο ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όσο και το δικαστήριο ομόφωνα είχε την άποψη ότι πρέπει να παραμείνει ατιμώρητος.

Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση στερείται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αφορούσε στη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού.

«Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι», ανέφερε στην απολογία του ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος πρόσθεσε πως αμέσως μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν υπόχρεος υπέβαλε κανονικά δήλωση πόθεν έσχες.

Τον τελευταίο λόγο έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Αναίρεση και για την Αικ.Σαββαΐδου

Σε αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την πρώην Γενική Γραμματέα Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου προχώρησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η εισαγγελική λειτουργός εντόπισε νομικά σφάλματα στο βούλευμα για αυτό και έκρινε ότι πρέπει να αναιρεθεί.

Η κ. Σαββαΐδου, πρόσφατα απηλλάγη από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που της είχε αποδοθεί.

Η κατηγορία αφορούσε στην απόφαση που εξέδωσε η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων με την οποία φέρεται ότι «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο σε εταιρεία.

Μετά την άσκηση αναίρεσης από την κ. Δημητρίου η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν για την άσκηση ή μη αναίρεσης κατά του βουλεύματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here