Ειρωνεία Τσακαλώτου για Βαρουφάκη: Αλλαξε το κλίμα υπέρ του, κι έφυγε ένα βάρος από πάνω μου

«Όλοι εκείνοι που κατηγορούσαν τον φίλο μου Γιάνη Βαρουφάκη, τώρα με θρησκευτική ευλάβεια τον προσέχουν. Έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ του, και αυτό είναι ένα βάρος που έφυγε από πάνω μου», σχολίασε σκωπτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για όσους επικαλούνται τις περιγραφές του κ. Βαρουφάκη για να επιτεθούν στην κυβέρνηση.

«Πρέπει να σας πω ότι πριν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχα μια πολύ μεγάλη ανησυχία για τον φίλο μου, τον Γιάνη τον Βαρουφάκη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Δηλαδή, είχα μείνει με την εντύπωση ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι εφημερίδες, τον θεωρούσαν ότι ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή της Ελλάδας, ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη καταγγελία και μια μεγάλη έρευνα της εποχής του», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Τώρα καταλαβαίνω ότι ίσα-ίσα, τα λόγια του Βαρουφάκη τα προσέχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια. Ότι οι εφημερίδες που τον κατηγορούσαν, λένε όλα τα λόγια του. Ούτε και ποσοστά να έπαιρναν δεν θα τα αναπαρήγαγαν τόσο πολύ, ασχέτως αν ήταν ένα βιβλίο που βγήκε πριν από τρεις μήνες. Θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ότι πολύ καλά τα λέει ο κ. Βαρουφάκης και πρέπει και ο πρωθυπουργός να ζητήσει συγγνώμη και από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Στουρνάρα γι’ αυτά που έλεγε πριν για την έξοδο στις αγορές. Έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ του φίλου μου και δεν χρειάζεται, ούτε να ανησυχώ, ούτε να στενοχωριέμαι πια – και αυτό είναι ένα βάρος που έχει βγει από πάνω μου».

Για την έξοδο στις αγορές 

«Η σημερινή κυβέρνηση θα κριθεί για τη συνολική της στρατηγική που στόχο έχει να φύγουμε από το μνημόνιο. Μέσο αυτής της στρατηγικής ήταν και η πρόσφατη έξοδος στις αγορές», είπε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι και η βάση της σύγκρισης που θα κάνει ο ελληνικός λαός το 2019, ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Δεν είναι το κυρίαρχο να συγκρίνουμε, και γι’ αυτό και εγώ δεν έχω δώσει μεγάλο βάρος στη σύγκριση της εξόδου στις αγορές σήμερα, με την έξοδο στις αγορές την περίοδο Σαμαρά. Ούτε μπορούμε να συζητήσουμε με σοβαρό τρόπο την τιμή που βγήκαμε στις αγορές με την τιμή που βγήκαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Δεν είναι σοβαρές συγκρίσεις αυτές», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι θα περίμενε πιο σοβαρές παρεμβάσεις από αυτή τη Βουλή. «Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα, με χώρες που δεν είναι. Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είχε PSI, που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές και στην εμπιστοσύνη, με χώρες που δεν είχαν τέτοιο κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων. Δεν μπορείς και δεν είσαι σοβαρός όταν κάνεις μια τέτοια σύγκριση», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η σοβαρή σύγκριση δεν είναι ούτε αν η δική μας έξοδος είναι καλύτερη από εκείνη με την οποία βγήκε η Ελλάδα στις αγορές το 2014, ή αν είναι καλύτερη από αυτή την έξοδο που μπορεί να κάνουν τώρα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Δεν είναι αυτή η σύγκριση», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση πρέπει να αφορά το ότι για τη σημερινή κυβέρνηση «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσον και δεν είναι ο σκοπός». Η προσέγγιση πρέπει να είναι επίσης για ποιον λόγο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το μέσον και τι θέλει να πετύχει.

«Έχουμε συνολική στρατηγική. Η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν πως το χρέος είναι βιώσιμο διότι η χώρα δεσμεύτηκε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, δεν ζήτησε τίποτα για το χρέος και στη συνέχεια βγήκε στις αγορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας πως η ΝΔ βγήκε σε αυτό το κλίμα στις αγορές, αν και γνώριζε ότι μετά από μερικούς μήνες το επιτόκιο θα ήταν υψηλότερο.

AΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here